Graubner se oficiálně stal pražským arcibiskupem. Mše se zúčastnili Fiala nebo Klaus

Dosavadní olomoucký arcibiskup Jan Graubner po přečtení papežské buly při sobotní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě usedl do křesla symbolizujícího arcibiskupský stolec a stal se tak pražským arcibiskupem. Do úřadu nastoupil po Dominiku Dukovi. Apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo předal Graubnerovi pallium jakožto symbol arcibiskupa metropolity.

Papež jmenoval Graubnera v květnu. Mši v katedrále sv. Víta předcházel liturgický průvod z Arcibiskupského paláce, rozezněl se též největší zvon v České republice Zikmund.

Mše se osobně neúčastnil prezident Miloš Zeman, zastoupili ho představitelé Kanceláře prezidenta republiky. V katedrále naopak byli premiér Petr Fiala (ODS) či bývalý prezident Václav Klaus, kterému Duka v úvodu poděkoval za dlouholetou spolupráci a přátelství. Na místě jsou také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) nebo zástupci diplomatického sboru.

Na mši dorazili také čeští, moravští a zahraniční biskupové a poutníci z celé země. Vedle oltáře je vystavena jako vzácná relikvie lebka svatého Vojtěcha, druhého pražského biskupa z 10. století a hlavního patrona pražské arcidiecéze.

Graubner tíhne ke konzervativnímu křídlu

Duka pražskou arcidiézi vedl 12 let. Graubner stejně jako Duka bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v ČR. Dukův nástupce se hledal od roku 2018, kdy bývalý arcibiskup musel podat po završení 75 let svou rezignaci. Graubner tak bude muset učinit příští rok.

Po převzetí úřadu už slavnosti předsedá Graubner, 37. pražský arcibiskup.

Tagy: