Grealish o svém přestupu za tři miliardy: Mně se ta částka líbí, necítím žádný tlak

Zlaté nohy Jacka Grealishe si Manchester City, kam minulý týden anglický reprezentant přestoupil, cení na 100 milionů liber. Jde o nejdražší přestup v historii Premier League, což se teď s 25letým rodákem z Birminghamu potáhne, a to zvláště v případě, že nebude naplňovat očekávání. Grealish má však k monstrózní transferové částce osobitý přístup.

V Premier League se točí velké peníze, a to ve všech klubech. Nicméně přestup za 100 milionů liber, což jsou v přepočtu tři miliardy korun, si může dovolit jen pár vyvolených. Manchester City po Jacku Grealishovi pokukoval už delší dobu, výkony kreativního záložníka klub vytrvale přesvědčovaly, že bude tou správnou posilou. Balík peněz tedy položil na stůl a birminghamská Aston Villa s těžkým srdcem svoji hvězdu pustila.

Grealish teď dostal titul nejdražší posily, kterou kdy nejvyšší anglická soutěž viděla.

Top 5 nejdražších přestupů Premier League

  1. Jack Grealish: 100 milionů liber (z Aston Villy do Manchesteru City)
  2. Romelu Lukaku: 97,5 milionu liber (z Interu Milán do Chelsea)
  3. Paul Pogba: 93,25 milionu liber (z Juventusu Turín do Manchesteru United)
  4. Romelu Lukaku: 90 milionů liber (z Evertonu do Manchesteru United)
  5. Harry Maguire: 80 milionů liber (z Leicesteru City do Manchesteru United)

Asi žádný hráč, který přestupuje za částku z podobné cenové hladiny, veřejně nepřizná, že se v souvislosti s nehoráznou sumou vyloženě bál budoucího neúspěchu. Dotazy na toto téma pravděpodobně odbije frází ve stylu „teď musím dokázat, že klub investoval správně“, případně odvětí, že cítí velkou zodpovědnost a podobně velký tlak. Ale uvnitř se chtě nechtě nachází minimálně malý strach z toho, zda pod tíhou takových peněz nepohoří.

Talentovaný ofenzivní záložník, který posílil Citizens, působí na hřišti velmi sebevědomě, což si přenáší i do rozhovorů s novináři. Je znát, že o sobě vůbec nepochybuje a s velkou porcí víry v sebe samotného okomentoval i transferovou sumou. Svým vyjádřením vybočil z toho, co je při takových příležitostech ve fotbalovém světě běžně k slyšení.

„Ne, necítím kvůli tomu žádný tlak,“ odpověděl Grealish na otázku, jak se vyrovnává s tím, že je teď nejdražším hráčem na „ostrovech“. „Beru to jako kompliment. Vlastně se mi to líbí,“ pokračoval.

„Když vidíte fotbalový klub, který zaplatí takové peníze za hráče, znamená to, že vám důvěřují, vysoce si vás váží a vidí potenciál, se kterým se dá pracovat. Že byl klub ochoten za mě utratit tolik peněz, pro mě znamená hodně. V každém případě mě to naplňuje sebevědomím. Skrze moji současnou cenovku nevnímám vůbec žádný tlak. Ukazuje to, jak si mě klub a trenér váží, a to mi dává do budoucna jen sebevědomí.“

Guardiola mě může posunout na jinou úroveň

Mimochodem, klubový rekord překonal Grealish hned o 36 milionů liber, prozatímním nejnákladnějším nákupem byl stoper Rúben Dias, jenž na Etihad Stadium přišel loni. Po prvních dnech na nové adrese si anglický fotbalový diamant nemůže prostředí vynachválit. Zvláště si cení přístupu kouče Pepa Guardioly.

„Už teď můžu říct, že jeho způsob trénování je neuvěřitelný. Ani to nějak nedokážu pořádně vyjádřit. To, co s jednotlivými hráči provádí na konkrétních pozicích… To jsou věci, o kterých bych si myslel, že nemohou nikdy fungovat,“ popisoval Grealish. „Myslím, že může moji hru posunout na jinou úroveň. Budu se od něj učit každý den, bedlivě mu naslouchat a těším se na další práci.“

Už měl i možnost si poprvé v novém dresu zahrát. Sice jen na závěrečných 25 minut, ale nastoupil do zápasu anglického superpoháru, ve kterém Manchester City padl 0:1 s Leicesterem City.

V neděli by měl dostat větší prostor v úvodním kole Premier League, ve kterém se tým z Manchesteru představí na hřišti Tottenhamu. Možná naznačí, že Citizens udělali správnou investici.

Pokud mu bude adaptace trvat dlouho, čím dál tím častěji se v britských médiích budou objevovat titulky zmiňující, jak se hráč za 100 milionů liber trápí. Fanoušci úřadujícího mistra však doufají, že se o Grealishovi bude psát jako o sice drahém, ale nesmírně vydařeném „kaufu“.

Tagy: