Green Deal nás zničí, odstoupit od něj můžeme jen odchodem z Evropské unie, uvedl Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura v letním speciálu 360°

360° 26.7.2023

Odstoupit od Green Dealu dnes jde víceméně jediným způsobem, a to vystoupením z Evropské unie, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda SPD Tomio Okamura. Takzvaný Zelený úděl Českou republiku podle jeho názoru „zničí“, protože bude stát příliš velké množství peněz. Zároveň zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS) za to, že podle něj není hlas ČR v Bruselu slyšet. Okamura byl po premiéru Fialovi a ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) v pořadí třetím hostem letních 360°.

„Fialova vláda servilně odsouhlasila zákaz aut se spalovacími motory, teď se jedná o zákazu plynových kotlů. Navíc Andrej Babiš před několika lety odsouhlasil Green Deal, ten Zelený úděl, ve kterém pokračuje Fialova vláda,“ uvedl Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Česko může patřit mezi nejúspěšnější státy světa, říká Fiala. Klíčem má být lithium

Hlas České republiky podle něj není v Bruselu slyšet a za příklad dal české vládě kabinety Polska a Maďarska. „Současná vláda neumí prosadit naše národní zájmy. Na rozdíl od maďarské a polské vlády jsou servilní a hlas České republiky v Bruselu nezaznívá. Proto znovu říkám, že SPD chce být součástí vlády a nastavit jednání Česka v zájmu občanů, jako to dělají Maďaři,“ řekl.

Zelený úděl nás zničí

„Odstoupit od Green Dealu dnes jde víceméně jediným způsobem, a to vystoupením z Evropské unie, které já prosazuju. Chtěl bych návrat k co nejužší spolupráci suverénních a svobodných zemí. Nikoliv izolaci České republiky, ale co nejužší spolupráci, ovšem bez diktátu Bruselu,“ zmínil Okamura v pořadu 360°.

Zelený úděl Českou republiku podle jeho názoru „zničí“, a to kvůli vysokým nákladům. Zemi by měl totiž údajně stát stamiliardy korun ročně, v dlouhodobém horizontu by Česko podle něj na implementaci Greeen Dealu mělo vydat až biliony korun ze státní kasy.

Na to podle Okamury v současné situaci stát nemá dostatek peněz. „Podívejte se, jak neuvěřitelně nám tady zdražují energie. I odborníci z české energetické přenosové soustavy řekli, že od roku 2027 by se Česká republika kvůli Green Dealu mohla stát dovozcem energie, zatímco dnes jsme exportérem. To je úplně otřesné a povede to k dalšímu zdražení,“ dodal.

Tagy:
Andrej Babiš ODS CNN Prima NEWS Evropská unie Tomio Okamura Brusel Česko Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Zelená dohoda pro Evropu