Hádka Kupky s Havlíčkem o hazard: Podpořili jste kasina, snížíte daně z loterií, vyčítali si

Hazard a loterie rozhádaly politiky v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Bývalý ministr z Babišovy vlády Karel Havlíček (ANO) se do kabinetu Petra Fialy (ODS) opřel kvůli tomu, že si pohrává s myšlenkou snížit daně z loterií. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) reagoval připomínkou, že bývalá vláda pomáhala kasinům během covidového období.

V pořadu Partie se oba politici během debaty o možných opatřeních pro snížení schodku státního rozpočtu dostali i k tématu hazardu. Kupka bývalé vládě ANO s ČSSD vyčetl, že v této oblasti nerovnoměrně zvyšovala daně a pomáhala během covidu kasinům. „Zvýšili jste zdanění nejméně nebezpečných loterií, a přitom jste v rámci covidových náhrad podporovali kasina,“ řekl Kupka.

To si jeho oponent Karel Havlíček nenechal líbit a obhajoval tehdejší Babišovu vládu. „Podpořili jsme 700 tisíc podnikatelů a živnostníků. Do pomoci byly zahrnuty i provozovny včetně asi sedmi kasin,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důstojnou mzdu by měla dostávat většina lidí. Stát se o to musí postarat, tvrdí Hraba

Na vládního ministra se pak první místopředseda hnutí ANO obrátil s dotazem, zda mu přijde normální navrhovat zvýšení DPH na vodné a stočné a na druhé straně snižovat daně z hazardu.

Kupka reagoval slovy, že opatření na úspory v rozpočtu se budou teprve projednávat. „Pokládám za důležité, abychom veřejnosti představili až hotový návrh,“ řekl ministr dopravy.

Tagy: