Důstojnou mzdu by měla dostávat většina lidí. Stát se o to musí postarat, tvrdí Hraba

Stát by se měl postarat, aby na důstojnou mzdu dosáhla většina populace. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl senátor Zdeněk Hraba. Reagoval tak na zveřejněný výpočet minimální důstojné mzdy, kterou experti za minulý rok vyčíslili na 40 912 korun hrubého. Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) s ním souhlasil, osobně volá zejména po minimalizaci byrokracie vůči podnikání.

Podle zveřeněných údajů zhruba 60 procent populace na hranici takřka 41 tisíc korun nedosáhne. „Samozřejmě, stát by se měl starat o to, aby na důstojnou mzdu dosáhla většina populace. Nezáleží to však pouze na něm. Je to o nastavení celé ekonomiky, aby firmy šlapaly, byly podporovány v podnikání,“ zdůraznil senátor.

Dodal, že stát by měl nastavit pravidla tak, aby zaměstnanci dostávali důstojnou mzdu. „Může to částečně ovlivnit přes platy státních zaměstnanců, ale to není všechno. Musí zkrátka nastavit pravidla tak, aby ekonomika šlapala,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bohatí platí státu méně, naznačil ekonom. Zrušení superhrubé mzdy se minulo účinkem

Wagenknecht se domnívá, že by měl stát minimalizovat byrokracii vzhledem k podnikání. „Aby umožnil zaměstnávat lidi. Je také potřeba myslet na lidi, kteří by dnes pracovat chtěli, ale nejsou zaměstnaní. Jsou to sociální skupiny, které by nám mohly peníze dávat nikoliv do systému, ale pomáhat třeba s důchody,“ uvedl.

Jako příklad uvedl ženy a muže na mateřské či rodičovské dovolené. „Vezměte si, když jste s dítětem tři až čtyři roky doma, je částečný úvazek velký problém. Když už ho máte – což firmy začínají umožňovat – tak nemáte mateřské školky, kam byste dítě umístili. To jsou věci, s nimiž se dá pracovat,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Investujte a spořte na důchod. Za peníze, které nemáte a ani vám je nepůjčí

Stejně tak by se podle něj stát mohl začít zabývat lidmi v exekuci. „Nevím, kolik jich je, mohou to být statisíce lidí, možná je jich už více ne milion – a ze systému nám unikají. Také pracují, ale mnohdy bokem načerno. Doufám, že ministr spravedlnosti přijde s nějakou reformou, aby se tohle vyřešilo. Najednou by nám tak mohlo do systému přispívat třeba 2,5 milionu lidí. Určité věci by to vyřešilo a nastartovalo by nám to ekonomiku mnohem lépe,“ dodal Wagenknecht.

Tagy: