Hádka kvůli dívce vyústila ve vraždu. Jeden z kamarádů skončil na dně Vranovské přehrady

Mohl to být příběh o přátelství tří kamarádů. Jenže poklidné společné bydlení překazily osobní spory dvou z nich. Hádka kvůli dívce přerostla do bitky a vyústila v brutální vraždu. Nakonec se do případu zapojil i třetí mladík. Pomohl totiž vrahovi zahladit stopy. Společně mrtvého kamaráda zatížili autobaterií a hodili do Vranovské přehrady. Tělo ale objevil rybář. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

Byl konec června roku 2005. Letní počasí lákalo k vodě nejen plavce, ale také rybáře, kteří mohli třeba na březích Vranovské přehrady trávit dlouhé hodiny. Jeden z nich měl oblíbené místo pod bítovským mostem. Tehdy ale z vody nevylovil žádnou rybu. Během čekání u prutu si všiml něčeho podezřelého na hladině. Lehce nafouknutý igelitový pytel se houpal na vodě jako bójka. Rybář si nejprve igelitu nevšímal. Možná myslel, že šlo jen o odpadky. Postupně ale začal být během čekání na úlovek zvědavý a nakonec neodolal a k pytli se přiblížil. Když zjistil, co je jeho obsahem, rychle v hrůze vytočil číslo tísňové linky.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Spor spolubydlících

O čtvrt roku dříve v jednom z domů v Horních Lažanech na Třebíčsku nic nenasvědčovalo tomu, co brzy jeden z rybářů ve Vranovské přehradě objeví. V jedné domácnosti žili společně tři kamarádi a možnost bydlet bez rodičů brali jako příležitost osamostatnit se. Nejstaršímu Tomáši Radovi bylo jednadvacet let. Dva další kamarádi byli teprve devatenáctiletí. Dům patřil rodičům jednoho z nich. Kromě zábavy a čerstvě získaného pocitu dospělosti, ale společné bydlení přinášelo i stále časté spory. Ty začaly gradovat zejména poté, co si Tomáš Rada našel přítelkyni. Jeden z trojice kamarádů o ní často nelichotivě mluvil a to přivádělo Tomáše Radu do stavu jen těžko popsatelného vzteku. Po jedné z takových hádek se už neudržel a na svého spolubydlícího se vrhl.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadné zmizení čtrnáctileté dívky. Ivana odjela na kole k tetě a už se nikdy nevrátila

Popis následujících chvil tak, jak si je pamatuje útočník, a jak se pravděpodobně seběhly podle soudních znalců se liší. Tomáš Rada později u soudu přiznal, že svého kamaráda napadl. Podle jeho výpovědi ho ale jen udeřil pěstí do obličeje a oběť se k zemi zhroutila tak nešťastně, že se při pádu poranila o radiátor. Rada pak prý bezvládného kamaráda uložil do postele a odešel. Podle expertů, kteří tehdy na případu pracovali, ale není možné, aby bylo tak vážné zranění způsobeno pouze jedním úderem pěstí a následným pádem. Znalci hovořili o mnohačetných poraněních tupým předmětem. Někteří rány na těle mrtvého mladíka dokonce připodobňovali k ranám kladivem nebo palicí.

Pomoc třetího kamaráda

Když se po několika hodinách vrátil Tomáš Rada k posteli svého kamaráda a zjistil, že ho zavraždil, zpanikařil. Věděl, že se musí rychle zbavit všech důkazů. Začal uklízet krvavou kaluž a bezvládné tělo odnesl na dvorek. Zabalené v textilu a igelitu ho pak ukryl do dřevěné budky záchodu, která v zadní části dvora stála.

Brzy se ale ukázalo, že to nebyla příliš důmyslná skrýš. Tělo tam totiž objevil třetí z kamarádů, kteří v domě žili. Devatenáctiletý baletní tanečník Matěj Prokop. Nález ho musel vyděsit, přesto ale nakonec souhlasil s tím, že Radovi pomůže zahladit stopy vraždy. Mladíci nejprve spálili zakrvácené oblečení, pak naložili tělo svého kamaráda do auta a vyrazili k bítovskému mostu. Z Horních Lažan to ale nebyla krátká cesta. Co si během půlhodinové jízdy autem povídali, vědí jen oni sami. Rada vsadil všechno na to, že cestou nepotkají žádnou policejní hlídku a že je na mostě nad hladinou Vranovské přehrady neuvidí žádný svědek.

K tělu dokonce přivázali autobaterii. Mysleli, že tak zajistí, aby jejich mrtvý kamarád už nikdy ze dna vodní nádrže nevyplaval. Nepočítali ale s tím, že v průběhu času naplní igelitový pytel plyny z tlejícího těla a bude jich nakonec tolik, že tělo na dně neudrží ani použitá autobaterie. Policisté zjistili totožnost oběti podle zubního rentgenu a pro kriminalisty nebylo složité zakrátko najít vraha. Tomáš Rada byl nakonec soudem za vraždu svého kamaráda poslán na třináct let do vězení. Matěj Prokop za pomoc s odklízením těla a zahlazování stop odešel od soudu s podmínečným trestem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrazi důchodců aneb Stodolovi jako nejobávanější manželé Česka

Tagy:
vražda krimi Zvlášť závažné zločiny Vranovská přehrada Tomáš Rada Horní Lažany Matěj Prokop