Záhadné zmizení čtrnáctileté dívky. Ivana odjela na kole k tetě a už se nikdy nevrátila

Čtrnáctiletá Ivana zmizela beze stopy.

Záhadné zmizení 14 leté dívky. Ivana odjela na kole k tetě a už se nevrátila

Příběh zmizení čtrnáctileté Ivany z Liberecka je noční můrou pro každého rodiče. Dívka se bez jakékoliv stopy ztratila už v roce 1997. Od té doby se objevilo mnoho spekulací, co se Ivaně mohlo stát nebo dokonce kde by mohla být. Žádná z verzí ale nebyla dostatečně přesvědčivá, aby donutila zoufalé rodiče přestat pátrat. Vražda? Únos? Dopravní nehoda? I po letech zůstává zmizení Ivany Koškové velkou záhadou. Redakce CNN Prima NEWS přináší děsivý příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Ivana žila až do svého zmizení s rodiči v Příšovicích nedaleko Liberce. Podle známých šlo o zakřiknuté a nesmělé děvče, které na trutnovské základní škole nebylo pro svou plachost příliš oblíbené. I přesto, že někdy působila na své okolí naivním dojmem, byla velmi chytrá a cílevědomá. I proto si našla v létě roku 1997 brigádu. Zatímco někteří její vrstevníci si chtěli jen užívat prázdnin, Ivana se rozhodla, že si přivydělá sběrem ovoce. V pondělí 14. července 1997 se ale měla u keříčků rybízu hlásit už brzy ráno. Dívka si chtěla ušetřit ranní vstávání, a tak se rozhodla, že už v neděli večer odjede na jízdním kole ke své tetě, která bydlela nedaleko od místa brigády. V neděli v 17 hodin to bylo naposledy, co ji její rodiče viděli. Otec jí na cestu zamával z okna.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Tajemná cesta na kole

Dívka nasedla na jízdní kolo a vyrazila do Svijanského Újezdu, kde její teta bydlela, jenže tam už nikdy nedojela. Rodiče ji začali pohřešovat až druhý den. Teta totiž netušila, že má dívka v plánu u ní přespat. Když k ní pak vyděšení rodiče přijeli a ptali se po své dceři, jen v šoku krčila rameny. Policie zprvu pracovala s verzí, že dívka v pubertálním věku zřejmě jen chtěla zažít dobrodružství nebo je u některé z kamarádek a brzy se domů sama vrátí. V tu dobu navíc na Moravě kulminovaly hladiny rozvodněných řek. Přední strany novin a televizní zpravodajství plnily fotky poničených obcí. A média tak neměla o příběh ztracené Ivany přílišný zájem. Dny ale ubíhaly a dívka se stále domů nevracela.

Školní láska, únos nebo vražda?

Policie začala pracovat s několika verzemi případu. Poslední člověk, který Ivanu Koškovou spatřil a mluvil o tom s policií, byla její kamarádka. Dívky se míjely při cestě na jízdním kole u svijanského hřbitova. Prý se za sebou ještě ohlédly, tam ale veškeré stopy, které se policistům podařilo za roky hledání nasbírat, končí. Jednou z vyšetřovacích verzí je dopravní nehoda. Kriminalisté se domnívali, že Ivanu mohl někdo srazit a ve strachu z možných následků se těla dívky i jízdního kola zbavil. Tuhle domněnku ale vyloučili dopravní policisté. Úsek silnice totiž důkladně prohledali, ale důkazy o možné dopravní nehodě nebo alespoň stopy po brzdné dráze na asfaltu silnice neobjevili.

Další, pro detektivy mnohem zajímavější, alternativou ve vyšetřování byl Ivančin spolužák Patrik. Když policisté prohledávali Ivančin pokoj, objevili totiž její deník, ve kterém si čtrnáctiletá dívka nakreslila srdíčko a v něm právě jméno Patrik. Během výslechů Ivančiných spolužaček navíc dívky skutečně potvrdily, že se jim o chlapci se jménem Patrik zmiňovala. Další informace ale detektivům chyběly. Nakonec skutečně vypátrali sedmnáctiletého Patrika z nedalekého Turnova. Podle policie šlo o jediného chlapce, se kterým mohla Ivana přijít do kontaktu. On ale během výslechu vše popřel. Ivanu prý neznal a nikdy se s ní nesetkal. Policisté tak museli i tuto variantu zmizení dívky nakonec opustit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Student zavraždil dvojici seniorů kvůli vile v Praze. Těl se zbavil zvlášť cynickým způsobem

Jako nejpravděpodobnější příčina zmizení mladé dívky se pro policisty jevila verze, že Ivanu někdo unesl. O víkendu, kdy nedojela ke své tetě, navíc probíhala u svijanského pivovaru tradiční slavnost a v okolí tak bylo podle odhadů až sedm tisíc návštěvníků. To zvyšovalo pravděpodobnost únosu. Bohužel to také ale komplikovalo práci vyšetřovatelů. Ti spolupracovali například i s německými kolegy. Spekulovalo se o možném únosu dívky právě na západ od Česka, kde mohla být nucena k prostituci. Ani to se ale nakonec nepotvrdilo. Policisté přiznávali, že mnohem pravděpodobněji dívce někdo ublížil a zbavil se těla i jízdního kola. Rodiče ale nepřestávali doufat, že je jejich dcera stále naživu.

V průběhu let se objevilo hned několik svědectví, která měla pomoci s vypátráním zmizelé Ivany. Jeden ze svědků například oznámil nález hrobu uprostřed lesa jen nedaleko od míst, kudy Ivana na jízdním kole projížděla. Žádné tělo tam ale detektivové neobjevili. Jindy se zase objevily zprávy o tom, že dívka mohla utonout v nedalekých rybnících. Ani jejich vypuštění ale pravdu neukázalo. Poslední zlom v případu zmizelé dívky nastal až v roce 2017. Po 20 letech byl totiž případ promlčen a od té doby nemůže být nikdo, ani případný únosce nebo vrah, za zmizení dívky potrestán. Liberečtí policisté tak dodnes doufají, že se bez strachu z potrestání někdo ozve a pomůže nešťastné rodině objasnit, za jakých okolností Ivana Košková zmizela.

Mohli jste přehlédnout: Další případ z cyklu Zvlášť závažné zločiny – brutální vražda české zpěvačky. Na reportáž se můžete podívat zde:

Tagy: