Sadistka napadla ženu, chtěla zpět na psychiatrii. Později vraždila mezi regály na Smíchově

Pro většinu lidí to byla brutální vražda. V hlavě Michelle Sudků se ale ubodání nevinné ženy v obchodním centru proměnilo ve volání o pomoc. Přála si být hospitalizovaná v psychiatrické nemocnici a nenašla bohužel jiný způsob než spáchat ohavný čin. Děsivý příběh z roku 2016, který otřásl nejen českou veřejností, ale nakonec i systémem pomoci psychicky nemocných pacientů, vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Čtyřiapadesátiletá žena možná právě vybírala, čím by potěšila někoho ze svých blízkých nebo co by se jí hodilo do kuchyně. Procházela zrovna oddělením domácích potřeb hypermarketu uvnitř obchodního centra nedaleko stanice metra Anděl v Praze. Prohlížela si zboží, když k ní náhle přistoupila Michelle Sudků. Menší, podsaditá žena měla zlověstný výraz. Chtěla nutně vyvolat spor a po krátké rozmíšce nakupující ženu několikrát bodla nožem, který si v obchodě obstarala jen před pár okamžiky. Smrtelně zraněná žena padla k zemi, pachatelka zahodila vražednou zbraň a čekala, než na místo přijedou první policejní hlídky.

ČTĚTE TAKÉ: Matka šla na party, dcerka po šesti dnech zemřela hlady. Slova babičky trhají srdce

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Sudků začínala jako zdravotní sestra, později zastávala místo sanitářky. Její hlavu ale stále častěji začali zaplňovat démoni. Své sexuální touhy začala uspokojovat představami o mrtvých ženách a nekrofilní fantazie ji brzy začaly zcela ovládat. Sama měla podle svých pozdějších výpovědí obavy, aby během svých představ někomu neublížila. Bezpečně se prý cítila jen za zdmi psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Právě tam se také několikrát léčila. Lékaři ale její stav neviděli jako zcela nevyléčitelný a Sudků tak často opouštěla psychiatrickou nemocnici s tím, že její pobyt uvnitř zařízení není nutný.

Poprvé svým představám zcela podlehla několik dní před vraždou v obchodním centru. Toulala se pražským Smíchovem, když si v jednom z barů všimla pohledné mladé ženy. Sudků ji chvíli pozorovala a když dívka odešla na toaletu, vyrazila rychle za ní. Ve chvíli, kdy mladá žena otevřela dveře kabinky a chtěla se vrátit ke stolu, Sudků ji za dveřmi překvapila. Okolo krku jí omotala své svlečené tričko a začala ji škrtit. Dívka lapající po dechu ji sexuálně vzrušovala. V jeden okamžik se ale oběti podařilo ze smrtelného sevření vyvléct a začala hlasitě volat o pomoc. Do úzké chodby před dámskými toaletami se nahrnula většina hostů baru a brzy na místo také mířila nejbližší policejní hlídka. Policisté vyslechli jak oběť, tak samotnou útočnici, jenže i přesto, že ta jen litovala, že oběť nestihla usmrtit, nevyhodnotili případ jako příliš vážný, nesepsali oficiální hlášení a Sudků jen zavolali sanitku pro převoz do psychiatrické nemocnice. Pokud by o čtrnáct dní později nespáchala vraždu, tento případ napadení v baru by byl dnes už zcela zapomenut.

Z nemocnice rovnou do obchodního domu

Právě dva týdny byla doba, kterou Sudků po incidentu na dámských toaletách strávila v pražských Bohnicích. Ráno 21. července 2016 ji lékaři naposledy zkontrolovali, předepsali medikamenty a propustili z brány psychiatrické nemocnice do ulic Prahy. Většina pacientů prožívá takové chvíle se štěstím nebo úlevou, to ale nebyl případ Sudků. Od první chvíle, kdy nemocnici opustila, si přála návrat za zdi léčebny. Chtěla lékařům dokázat, že se pletou, když ji nechtějí léčit. Svou nebezpečnost společnosti se rozhodla ukázat tím nejhorším možným způsobem. Vyrazila rovnou na pražský Smíchov, do míst, která dobře znala. V obchodním domě si opatřila nůž a pak už se jen rozhlédla po první osobě, kterou měla nejblíž. Její náhodnou obětí se stala nakupující žena.

Policejní hlídky byly na místě během několika málo minut. Sudků se zadržení nijak nebránila a prvosledové hlídky připravené na to největší nebezpečí brzy vystřídali mezi regály se zbožím kriminalisté. Během soudního jednání se přetřásala hlavně otázka, zda byla Sudků za své činy odpovědná. Sadismus, nekrofilie – to vše sehrálo v případu roli. Odpovědnost za své činy ale podle znalců v době pokusu o vraždu v baru i brutálního útoku v obchodním centru nesla. Soud rozhodl o druhém nejpřísnějším trestu, který česká justice zná. Třicet let vězení.

Případ měl navíc i další dohry. Před soudem například stanuli oba policisté zasahující v baru, kteří podle rozsudku nepostupovali správně. V souvislosti s tím bylo poté rodině zavražděné ženy přiznáno odškodné ze strany ministerstva vnitra a případ rozpoutal i diskuzi v lékařských kruzích, a to hlavně ohledně možností registru psychicky nemocných pacientů a metodách práce zdravotníků i policistů

Tagy:
vražda krimi Smíchov obchodní centrum Praha Michelle Sudků Psychiatrická léčebna Bohnice Zvlášť závažné zločiny