Hádka o důchody: Reforma je lež, řekl Juchelka. Bez ní to odnesou mladí, oponoval Křeček

Aleš Juchelka a Štěpán Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (148)

Důchodová reforma je podle místopředsedy poslaneckého klubu ANO a stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky postavena na velké lži. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS, kde tvrdil, že vláda si skrze reformu pouze přilila peníze do státního rozpočtu. Proti tomu se ohradil hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček, který uvedl, že kdyby ke změnám nedošlo, doplatila by na to mladá generace.

Vláda podle Juchelky využila důchodovou reformu k tomu, aby skrytě získala peníze do státního rozpočtu. „Když se Česká republika dostala do rozpočtové krize, začala řezat v tom největším balíku, což jsou důchody, a lživě to nazývat reformou,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Triumf Čechů pomůže ekonomice i Fialově vládě, říká Kovanda. Úspěch spustí „endorfinovou vlnu“

Proti tomuto nařčení se vymezil Štěpán Křeček. „Důchodový systém je třeba nastavit tak, aby byl dlouhodobě udržitelný a mladším ročníkům dával jistotu, že se jednou dožijí důstojného stáří, což ten současný systém nedokáže,“ sdělil a dodal, že by bylo „nezodpovědné vůči mladé generaci“, kdybychom důchodové změny nepřijali.

Za nedůstojné naopak Juchelka považuje zvyšování věku odchodu do důchodu. „Co je důstojného na tom, že ročníky 2000 odejdou do důchodu v sedmdesáti letech a šesti měsících, jak navrhuje vláda?“ tázal se.

S Juchelkou souhlasil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „To, že český zaměstnanec oproti německému odpracuje o devět let více a dostane za to bídnou penzi, je ostudné,“ dodal.

Na stranu Křečka se však postavila místopředsedkyně poslaneckého klubu STAN Pavla Pivoňka Vaňková. „Zajímalo by mě vaše řešení, protože buď se později půjde do důchodu, nebo se zvýší daně,“ zdůraznila s tím, že jiné řešení v tuto chvíli není.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát bude garantovat 20 let v důchodu, sdělil Kupka. Ušetřete na stíhačkách, vyzval vládu Fiala z SPD

Tagy:
Štěpán Křeček důchodová reforma Aleš Juchelka 360° ekonomika politika