Kupka: Stát bude garantovat 20 let v důchodu. Ušetřete na stíhačkách, vyzval vládu Fiala z SPD

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka (vlevo) a předseda poslanců SPD Radim Fiala (vpravo). Foto: CNN Prima NEWS

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (21)

Stát bude občanům garantovat přibližně 20 let v penzi, uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v souvislosti s chystanou důchodovou reformou. Za opozici ji ve vysílání odmítl místopředseda SPD Radim Fiala.

„Prodlužuje se střední délka života, je vyšší naděje na dožití. Tohle je důležitý faktor a tomu musí odpovídat i důchodový systém,“ řekl Kupka. „Zachováme přibližně stejnou dobu, po kterou lidé budou pobírat důchod. Teď je to přibližně 21,5 roku. Takže to stát bude garantovat,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda řeže důchodce o peníze, řekl Fiala z SPD. Totální dezinformace, snížíme jim daně, opáčil Kupka

Poté se pustil do ekonomické předpovědi. „V tomto roce porostou reálné mzdy, poroste HDP. Ekonomika startuje, děláme konkrétní kroky v oblasti investic, aby se podařilo vytvořit podmínky pro další ekonomický růst,“ uvedl.

Podporu vládní důchodové reformy nicméně dlouhodobě odmítá opoziční SPD. Podle místopředsedy hnutí a předsedy poslaneckého klubu Radima Fialy je nepřijatelné především zvyšování věku odchodu do důchodu.

Domnívá se, že stát musí pro penzisty najít peníze ve státním rozpočtu. „Kde jsou ty možnosti? 300 miliard je v šedé ekonomice, dalších minimálně 10 miliard je v insolvencích. Lidé, kteří mají insolvence, berou peníze na ruku a samozřejmě neplatí žádné daně. Tam je potřeba s tím systémem něco dělat,“ řekl Fiala.

Fiala zmínil i stav současného důchodového účtu. „Jestliže jsme teď v mínusu, tak je to potřeba zadotovat. Tak nekupujte zbytečné stíhačky za 200 miliard a dejte z toho něco na důchody,“  dodal Fiala.

Poslance čeká v tomto týdnu zásadní boj o důchodovou reformu, budou probírat sporné změny v důchodech. Půjde o mimořádnou schůzi, která začne v úterý. Opozice hodlá projednávání důchodové reformy brzdit, může dojít i na obstrukce.

Novinka sdílení vyměřovacího základu důchodu

Penzijní reforma obsahuje celkem desítku opatření. Patří k nim stanovení minimální penze na pětinu průměrné mzdy, dřívější důchody za práci v rizikovém prostředí i omezení takzvaného výchovného.

Kupka v Partii zdůraznil i dobrovolné sdílení vyměřovacího základu z odvodů pro výpočet penze mezi manžely nebo partnery, které má vést k na vyrovnání výše důchodu mezi muži a ženami.

„Často mají muži vyšší příjmy než ženy, třeba proto, že ženy samozřejmě také byly nějaký čas na rodičovské dovolené. Jde o to, abychom dokázali vyrovnat i ten jejich finální důchod. Když se na tom dohodnou, může to fungovat tak, že si přesně napůl rozdělí vyměřovací základ důchodu,“ dodal Kupka.

Tagy: