Kovanda: Triumf Čechů pomůže ekonomice i Fialově vládě. Úspěch spustí „endorfinovou vlnu“

Roman Červenka oslavuje český triumf.

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy může triumf hokejistů na mistrovství světa pomoci jak tuzemské ekonomice, tak i vládě a zároveň dodat impuls k vyšší spotřebě domácností. Kovanda mimo jiné zmínil, o kolik procent zdražil půllitr piva od posledního šampionátu v Praze, který se konal v roce 2015.

Český svaz ledního hokeje podle Kovandy v roce 2015 předpokládal, že světový šampionát v Praze přinese do svazové pokladny desítky milionů korun. Nakonec se tehdy jednalo až o stovky milionů, téměř půl miliardy korun.

K TÉMATU: Pánové, tohle bylo zatraceně dobrý. Politici chválí hokejové zlato, Pavel zavítal do šatny

Ekonom tak předpokládá, že podobné „pozitivní překvapení“ se může odehrát i letos. „Na další více než 1,3 miliardy si před devíti lety přišel také stát, tedy přesněji veřejné rozpočty – nejen státní, ale i krajské a obecní rozpočty. Přitom veřejné rozpočty tehdejší mistrovství světa podpořily částkou zhruba 160 milionů korun,“ uvedl expert.

Podobné sportovní akce vnímá jako „strojek na peníze nejen pro stát“. Připomíná rovněž, že čeští fanoušci během MS navštěvovali více restaurace nebo hospody. A utráceli za pivo...

„A to navzdory tomu, že od posledního šampionátu roku 2015 se průměrná celorepubliková cena půllitru zvýšila o nějakých 130 procent, ze zhruba 26 na 60 korun. Spotřebu letos také povzbudilo, že fanoušci za zápasy cestovali, ať už do Prahy či Ostravy,“ shrnul ekonom.

Kovanda mimo jiné poznamenal, že podle odborných studií spouštějí podobné sportovní úspěchy národních týmů takzvanou „endorfinovou vlnu“, jež se šíří napříč celou českou společností. Lidé tak prý v tomto sdíleném nadšení po nějaký čas vnímají ekonomiku i politickou scénu pozitivněji.

„Výsledná lepší ekonomická nálada může dále povzbudit spotřebu domácností, ale také pomoci preferencím vládních stran,“ podotkl odborník s tím, že reprezentace svým způsobem „hrála i za vládu Petra Fialy (ODS)“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na zaplacení daně z nemovitosti zbývají poslední dny. Kde si vlastníci nejvíce připlatí?

Tagy: