Hádka o úspory: Rozpočet je zdevastovaný, zlobí se Kohajda. Nacher odmítá dlouhé obstrukce

Patrik Nacher (za ANO) a Michael Kohajda (za KDU-ČSL)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 9.7.2023

Vládní konsolidační balíček bude hlavním tématem následujících dní a možná i týdnů. Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher ale odmítl, že by se opozice chystala k obstrukcím. Připustil však, že debata v Poslanecké sněmovně má být ovšem podle něj široká a dlouhá. Lidovec Michael Kohajda naopak očekává zdržování a zdlouhavé projednávání úsporného balíčku. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS však uvedl, že opozice by měla také přijít se svými návrhy.

Nacher na úvod pořadu odmítl, že by mělo docházet k obstrukcím. „Dojde k široké debatě. Akorát mám kolem sebe spousty papírů, na kterých si připravuji dlouhý příspěvek. Bude se ale týkat změny kolem DPH a načtu také pozměňovací návrhy na základě poptávky místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS),“ řekl Nacher.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sražený motorkář, jízda na červenou i drogy. Brnem se proháněla auta jako v akčním filmu

Poslanec hnutí ANO zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS), že dosud nepředstavila škrty na výdajové straně rozpočtu. Zároveň doufá, že ministři se jednání zúčastní a nebudou odcházet. Z jeho slov vyplynulo, že pokud by tomu tak nebylo, k obstrukcím by skutečně došlo.

Jeho oponent v debatě Michael Kohajda očekává dlouhé projednání konsolidačního balíčku. Opozici vyzývá k tomu, aby připravila alternativní řešení k úsporám. „Zatím totiž jen slyšíme, že je všechno špatně a jednotlivé návrhy nejsou reálné,“ řekl.

Kohajda potřebu úspor hájí a dodává, že rozpočet je v katastrofálním stavu. „Státní rozpočet je zdevastovaný a je potřeba ho narovnat. Je potřeba přinést systémové řešení, aby každý rok nebyly stomiliardové schodky,“ řekl dále lidovecký poslanec.

Pokud tedy opozice přinese adekvátní protiváhu k navrženým úsporám, bude se o nich ještě jednat. „Bohužel doteď jsem ale jediný neslyšel,“ dodal.

Tagy:
ODS ANO 2011 Patrik Nacher vláda Petra Fialy Michael Kohajda Poslanecká sněmovna ČR