Rambo sociálních sítí a přiblblá bramboračka. Foldyna a Zdechovský se ostře střetli v 360°

europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Jaroslav Foldyna (SPD)

360° 15.8.2023

Pokud jsou občané odpovědní za politiku státu, nepoznali bychom jediného amerického sportovce. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) v souvislosti s bombardováním Jugoslávie a dalšími akcemi americké armády. Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) označil za „Ramba sociálních sítí“ poté, co europoslanec o jeho přirovnáních řekl, že jsou přiblblá.

Poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyzval ke kolektivní odpovědnosti za to, co se v České republice děje. „Tu nese vláda České republiky. Rakušan na svém Twitteru napsal, že občané státu, který vede válku, nemůžou na žádné sportoviště atd. Když to bere způsobem, že občané jsou odpovědni za politiku státu, tak bychom za celou dobu nepoznali jediného amerického sportovce. Američani bombardovali Jugoslávii bez souhlasu Rady bezpečnosti a OSN, vedli válku v Iráku a dělali spoustu věcí, které byly v rozporu s mezinárodním právem,“ uvedl poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přestřelka Rakušana s Okamurou? Ministr dělá velkou chybu. Vláda nemá hysterčit, míní experti

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ale zdůraznil, že v případě rusko-ukrajinského konfliktu jde o něco jiného. „Je tady uplatňována jedna věc, a to, že jeden stát napadl druhý a vraždí nevinné lidi. Srovnání s Jugoslávií je trošku přiblblé. V Jugoslávii jsem několikrát byl a viděl jsem, co tam Srbové prováděli za čistky a kolik kosovských Albánců zemřelo,“ sdělil Zdechovský s tím, že zásah byl podle něj legitimní. „Bylo potřeba zastavit řádění srbských tanků a srbské domobrany na území Kosova. I když jsem s tím tehdy nesouhlasil, tak dneska v kontextu té doby musím říct, že bombardování bylo oprávněné,“ dodal.

Foldyna následně Zdechovskému vytkl, že lidovci byli členy Národní fronty. „Používáme tady tu kolektivní odpovědnost za občany jednoho státu, tak vy jako lidovci jste kolektivně odpovědní za to, že jste byli členy Národní fronty, která likvidovala tuto zemi 40 let. Vy jste takový Rambo sociálních sítí, neustále jste připravený jít bojovat, třeba k tomu dojde, že projevíte tu svoji odvahu,“ řekl Foldyna.

Zdechovský ale jeho slova označil za „míchání bramboračky“. „Já se za lidovce, kteří kolaborovali, stydím. Všichni, kdo pomáhali estébákům, jsou podle mě opravdu košťata. Ale také se stydím za lidi, kteří kolaborují s ruským režimem, když vidí, co se děje na Ukrajině,“ řekl Zdechovský. Dodal, že se stydí i za některé čelné představitele SPD. „Jezdili na různé akce ruských nácků,“ podotkl europoslanec.

Tagy: