Experti: Přestřelka Rakušana s Okamurou? Ministr dělá velkou chybu. Vláda nemá hysterčit

Komentátoři Martin Schmarcz (vlevo) a Thomas Kulidakis (vpravo)

360° 14.8.2023

Ostrá slova ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v reakci na předsedu SPD Tomia Okamuru jsou naprosto zbytečná. Výroky o neuplatňování kolektivní viny dělá předseda STAN velkou chybu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Martin Schmarcz. Spolu s komentátorem Thomasem Kulidakisem reagovali na přestřelky mezi politiky na sociálních sítích, které se týkají znásilnění a pokusu o vraždu 15leté dívky v Plzni cizincem. Vláda by podle nich neměla reagovat hystericky.

Podle Schmarcze je na Okamurovi vidět, jak se „strašně těšil“. „Konečně z půl milionu Ukrajinců chytil jednoho a je hrozně nadšený,“ uvedl s odkazem na ostrá slova předsedy SPD vůči napadení dívky v Plzni. Podle něj má být pachatelem Ukrajinec.

ČTĚTE TAKÉ: V pytli na Putina skončila česká holka, napadl Okamura šéfa STAN. Rakušan mu úder vrátil

„Ostrá slova od Víta Rakušana jsou ale naprosto zbytečná a myslím, že si je mohl klidně odpustit. Na jeho straně jsou totiž čísla a data. Když se podíváme na počet nahlášených znásilnění od začátku roku doteď, tak kdyby Ukrajinci měli spáchat tolik znásilnění, kolik procent mají v populaci, tak by jich musela být stovka. Nicméně cizinců celkově je dvakrát tolik co Ukrajinců a všech nahlášených znásilnění spáchaných cizinci je 91,“ pokračoval Schmarcz.

Rozhodně podle něj neplatí to, co říká Okamura, a to, že jsou Ukrajinci nebezpeční nebo horší než Češi. „Na druhou stranu si myslím, že Rakušan dělá velkou chybu, když říká, že nebude uplatňovat princip kolektivní viny. Ukrajinci nejsou nebezpeční a to je potřeba opakovat. Je potřeba říkat to Okamurovi, je potřeba, aby to říkala vláda. Data a čísla jsou na její straně. Když ale místo toho bude tak trošku hysterčit a mluvit o tom, že neuplatňuje princip kolektivní viny, spíše tomu nahrává,“ doplnil.

Absurdní kolektivní vina

Podle Kulidakise by se Rakušan i Okamura mohli chytit za ruce a jít se společně projít. „Je to nedůstojné od obou. U ministra vnitra už z toho titulu, že je ministr a ne ‚pouze‘ předseda strany. Měl by se opírat o data, aby neznevažoval svůj úřad, a nedělat z toho laciné dohadování,“ podotkl. Následně připomněl etickou stránku celé roztržky mezi politiky.

„Rakušan mluví o tom, jak je kolektivní vina nepřijatelná. Také si to myslím, protože zločin je zločin, který udělal jednotlivec nebo skupina jednotlivců. Jsem rád, že to říká i prezident Pavel. Pokud ale něco takového tvrdíme, musí se tak i konat vždy a ve všech případech. Je naprosto absurdní, aby uplatňovali kolektivní vinu na operní pěvkyni, která žije v Rakousku a má u nás vystupovat, kvůli tomu, že má ruský pas,“ uvedl s odkazem na dvojí metr.

Tagy: