Hádka v Partii: Metnar nadhodil stopku Ukrajině. Černochová poslala Schillerovou do Moskvy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a exministr obrany Lubomír Metnar (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (3)

Ukrajina se dva roky podporuje a nevede to k žádnému výsledku, řekl v Partii Terezie Tománkové exministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Nevyloučil proto, že by na místě současné šéfky resortu zastavil pomoc pro Kyjev. Jana Černochová (ODS) se s ním hádala a ve vysílání CNN Prima NEWS vyzvala exministryni financí Alenu Schillerovou (ANO), aby odjela vyjednat mír do Moskvy.

Česko patří mezi přední spojence a podporovatele Ukrajiny. Černochová v Partii ujistila, že pomocí pro napadenou zemi Česko nikdy neohrozilo vlastní obranyschopnost. Postoj republiky směrem ke Kyjevu se ale může změnit, naznačil exministr obrany Metnar. Nevyloučil, že by vojenskou pomoc pro Ukrajinu zastavil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růžové brýle pryč, svět bezpečnější nebude, míní Černochová. Lidé se bojí mobilizace, řekl Metnar

„Možné je dneska všechno, protože vidíte, že dva roky se to podporuje a nevede to k žádnému výsledku. Když se pomoc z celé Evropské unie zvýšila, efekt na frontové linii to nepřineslo,“ řekl Metnar. Upozornil, že by se politici měli více bavit o příměří, míru a ukončení války.

Černochová obratem prohlásila, že agresorem je Rusko, které pokračuje v boji a k jednacímu stolu přijít nechce. Připomněla také výrok exministryně financí Aleny Schillerové (ANO), která vyzvala k míru.

„Jestli paní Schillerová nebo někdo z představitelů hnutí ANO má pocit, že by mohl být mírotvůrcem a udělat něco pro zlepšení vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou – tak hurá! Nechť paní Schillerová vyrazí do Moskvy a snaží se přimět Putina k tomu, ať stáhne svoje vojáky z Ukrajiny a vrátí Krym i další území,“ řekla Černochová.

To ve studiu vyvolalo hádku. Metnar kritizoval ministryni obrany, že mluví jenom o zbrojení a dodávkách zbraní, a ne o konci války a míru.

„Zpochybňujeme vaši rétoriku a váš přístup,“ řekl poslanec ANO.

„Putin je agresor,“ zopakovala Černochová.

Oba se v Partii přeli také o výdajích na obranu. Česko by mělo letos plnit zavázky NATO a dát na ni dvě procenta HDP. Metnarovi se ale nelíbí, že vláda chce ukrojit peníze jiným resortům. „Jestli chceme peníze dávat do obrany, musíme mít zdravou českou ekonomiku,“ řekl.

Černochová ujistila, že její resort s penězi hospodaří efektivně.

Tagy: