Hádka ve studiu: Co si to dovolujete, chlape? soptila Balaštíková. Lži, tvrdil Zdechovský

Tomáš Zdechovský a Margita Balaštíková

360° (46)

Zemědělství nerozumíte a v této otázce říkáte jednu lež za druhou, opřel se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) do zákonodárkyně Margity Balaštíkové (ANO). Poslankyně se proti jeho slovům ostře ohradila. „Co si to dovolujete, chlape?“ hřímala a oponovala, že se zemědělci komunikuje od začátku svého působení ve Sněmovně.

Za viníka současné situace v zemědělství označila Balaštíková lidovce. „Marian Jurečka v době, kdy zastupoval Zdeňka Nekulu, změnil společnou zemědělskou politiku, čímž způsobil první průšvih. Pro naše zemědělce jste v Evropském parlamentu neudělali nic,“ vyčetla poslankyně směrem ke KDU-ČSL.

ČTĚTE TAKÉ: Výborný k protestům: Neorganizují je zemědělci, buďte ostražití. S farmáři jsme na jedné lodi

Zdechovský v reakci na to prohlásil, že Balaštíková této oblasti vůbec nerozumí. „Jako zákonodárce jsem například zastavil dotace pro největší oligarchy v Česku. Paní Balaštíková, vy lžete a říkáte jednu lež za druhou,“ obořil se na poslankyni a zdůraznil, že ministr Výborný „napravuje stav, který způsobila vláda Andreje Babiše“.

Balaštíkovou jeho slova nadzvedla ze židle. „Požádala bych, aby se pan Zdechovský zdržel takových invektiv. Takto jste se mnou mluvil naposledy. Co si to, chlape, dovolujete?“ soptila.

„Vaše politické řeči mě vůbec nezajímají,“ pokračovala. „Po celou dobu svého působení ve Sněmovně mluvím se zemědělci a sama jsem v této oblasti pracovala. Jestli něčemu opravdu rozumím, tak je to zemědělství,“ reagovala.

Podle viceprezidenta Agrární komory ČR Jiřího Milka je v tomto odvětví „pět minut po dvanácté“. „Je potřeba se přestat hádat, kdo co zavinil. Zemědělský výbor Evropské unie se musí zasadit o to, aby se v co největší míře omezily dovozy obilí z Ukrajiny, a to třeba celními tarify. Ty by mohly být při dalším vývozu vráceny, aby zboží nezůstávalo na evropském trhu,“ řekl v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Agrární analytik Tomáš Maier: Dovoz obilí z Ukrajiny nás neohrožuje

Tagy: