Výborný k protestům: Neorganizují je zemědělci, buďte ostražití. S farmáři jsme na jedné lodi

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný

Ministr Výborný o organizátorech stávky zemědělců

Plánované protesty v Praze nepodporuje žádná z oficiálních zemědělských organizací. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Farmáři se podle něj nechali vtáhnout do víru „politických ambicí kruhů napojených na dezinformační scénu“. Šéf resortu také kritizoval odboráře Bohumíra Dufka a zdůraznil, že úřad má zájem na snižování byrokracie jak na tuzemské, tak na evropské scéně.

Lidovecký ministr v pořadu Nový den ujistil, že se zástupci zemědělců vede dlouhodobě dialog a v plánu jsou i další schůzky. „Oznámené protesty na příští týden nepodporují žádní zástupci nevládních organizací, kteří reprezentují farmáře. Všichni se od události distancují,“ prohlásil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec protestů v nedohlednu. Farmáři střední a východní Evropy burcují k dalšímu vzdoru

„Organizátoři nemají se zemědělstvím nic společného. Farmáři, kteří přislíbili účast, se nechali vtáhnout do víru politických ambicí kruhů, které jsou napojeny na dezinformační scénu,“ řekl Výborný a dodal, že demonstrace má politický podtext. Zemědělci by podle něj měli být ostražití a dát si vždy pozor, kdo za akcí stojí.

Šéf resortu ve vysílání CNN Prima NEWS také kritizoval odborového předáka Dufka. „Je ten poslední, kdo by mohl tvrdit, že se s odbory nebavíme. Když jsem s ním jednal minulý týden, o demonstracích nepadlo ani slovo,“ uvedl.

Cílům protestujících evropských farmářů prý rozumí. „Byrokracie, která se na ně valí a zatěžuje jejich práci, rozčiluje i mě. Sám jsem tento bod zařadil k jednání v Bruselu, jsme na jedné lodi. Také naším zájmem je snižovat zbytečnou administrativu, a to jak na domácí, tak na evropské úrovni,“ doplnil Výborný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Byrokracie v českém zemědělství je horší než v EU, varuje agrární analytik Petr Havel

Tagy: