Hádky ve Sněmovně. Babiš se pustil do nové vlády. Jurečka vrátil úder

Sněmovna

Poslanci na mimořádné schůzi řeší pomoc lidem i firmám, které zasáhlo dramatické dražení energií. Bez kompenzací nenechá vláda Petra Fialy (ODS) ani firmy, pro které připravila úvěry se státní zárukou. Jednání začalo v 9 hodin a na přetřes má přijít i covidová pomoc. Podle opozice je nedostatečná.

Ačkoliv téma schůze je sice pomoc s drahými energiemi, jak už to bývá, překlenulo se to spíše v hádky mezi poslanci. Ty se vedou především o to, kdy může za současnou vysokou inflaci, která v lednu dosáhla téměř 10 procent.

„Nevyčítám vládě vysokou inflaci, ta je importovaná. Ale co vám vyčítám je to, že to neřešíte a lidem nepomáháte. Z mého pohledu je to absolutně nepochopitelné,“ prohlásila bývalá ministryně financí Alena Schillerová a přednesla svůj návrh o tom, aby vláda odpustila lidem DPH na energie a tím jim pomohla.

Schůze byla svolána právě na návrh zákonodárců ANO, kteří chtějí, aby Sněmovna debatovala o vládní pomoci lidem zasaženým rostoucími cenami energií a o podpoře podnikatelů v souvislosti s koronavirovou krizí.

Babiš se pustil do Síkely

V souvislosti se zdražením plynu a elektřiny ANO prosazuje plošnou pomoc lidem například cestou odpuštění DPH, na rozdíl od vládní koalice, která dává přednost pomoci adresné a v minulosti šla cestou příspěvku a doplatku na bydlení.

To ale současná vláda odmítá a do bývalé ministryně se zostra pustil současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že nebude rozdávat peníze z helikoptéry, jako to dělala předchozí vláda a že vysoká inflace je chybou právě vlády Andreje Babiše.

I ten si do hádky přihodil. „Jste velký machírek. Všechno znáte, pávi. Nic jste neudělal, jen ponižujete. Když jdete dělat nějaké odborné souboje, tak si ro rozdejte se mnou, ne s paní ministryní Schillerovou,“ prohlásil například na obhajobu Schilerové směrem k Síkelovi Babiš.

Úder vrátil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s tím, ať se Schillerová hájí sama.

DPH vláda neodpustí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka před jednáním novinářům řekl, že odpuštění DPH je podle něj drahou a ne příliš účinnou variantou.

Společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou uvedli, že vláda vytvoří pomoc pro firmy, u kterých tvoří náklady na energie 10 a více procent. Podle Síkely budou moci využít úvěry se státní zárukou. Vláda na pomoc vyčlení 1 mld. Kč.

Druhé téma mimořádné schůze je covidová pomoc podnikatelům. Poslanci ANO kritizovali v podstatě to, že vláda Petra Fialy (ODS) nenavázala na kompenzační programy někdejšího kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Tagy: