Vládní řešení drahých energií? Totální debakl, hodili lidi přes palubu, říká Havlíček

Plynové hořáky

Česko trápí vysoká inflace

Peněženky Čechů drtí vysoká inflace. Zatímco vláda plánuje řešit zdražování energií, potravin nebo pohonných hmot cíleně, tedy hlavně podporou těch nejohroženějších, opoziční strany opakovaně volají po plošném řešení, například snížení DPH.

Pomoci všem i za cenu dalšího zadlužování, nebo jen těm, které zdražování ohrožuje nejvíc? Dva přístupy, mezi kterými politici v době vysoké inflace vybírají. Vláda s ohledem na současný stav financí Česko dále zadlužovat nechce.

„Plošná pomoc pomáhá všem. I těm, kteří ji nepotřebují. Takže mnohem lepší je soustředit se na pomoc těm, kteří ji potřebují. Ti pak mohou dostat více,“ stojí si za svým ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). S tím však nesouhlasí zástupci opozičního hnutí ANO.

Ti navrhují například dočasné snížení DPH na energie, což ostatně bývalá vláda opakovaně prosadila. Nový kabinet generální pardon ale zrušil. Opozice nová opatření kritizuje zejména kvůli byrokracii.

„Jednou z příčin vysoké inflace jsou rostoucí ceny energií. Vláda v energetických opatřeních zcela selhává, dopadlo to totálním debaklem. O komplikovanou sociální pomoc je malý zájem. Místo 200 tisíc lidí o ni požádalo jen 20 tisíc. Opravdu začněme tím DPHčkem u energií,“ vyzval vládu poslanec Karel Havlíček (ANO).

ANO svolalo mimořádnou schůzi

Podle exministra průmyslu hodila pětikoalice firmy i domácnosti přes palubu. Kvůli ceně energií dokonce hnutí ANO vyvolalo mimořádnou schůzi Sněmovny. Ta by se měla uskutečnit ve čtvrtek.

Ministerstvo financí je ale přesvědčeno, že by snižování DPH bylo rozpočtově neodpovědné a vedlo by k dalšímu prohlubování deficitu státního rozpočtu. Daň z přidané hodnoty by snižovalo i druhé opoziční hnutí SPD.

„Dokážu si představit, že by se DPH na energie dala na 5 procent trvale, protože to není luxusní zboží, není potřeba to zdaňovat na 21 procent,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Ten by na pětiprocentní hranici DPH přesunul i základní potraviny.

Piráti navrhli energetický bonus

S návrhy plošných opatření proti inflaci nechodí jen SPD či ANO. Třeba vládní Piráti navrhli energetický bonus pro všechny. „Všem občanům dávat a kompenzovat růst cen energií plošně. Částka 200 až 400 korun měsíčně by byla adekvátní,“ prohlásil pirátský exposlanec Mikuláš Ferjenčík.

Energie a potraviny nejsou zdaleka jedinou komoditou, která v poslední době výrazně zdražuje. Ceny rychle rostou i třeba u bydlení, pohonných hmot či oblečení. Inflace v Česku v lednu meziročně zrychlila na 9,9 % z prosincových 6,6 %. Meziroční růst spotřebitelských cen byl nejvyšší od července 1998, kdy činil 10,4 %.

Bankovní rada ČNB už avizovala, že by mohla znovu zvýšit úrokové sazby, aby inflaci zkrotila. Naposledy tak učinila na začátku února, kdy sazby navýšila o 0,75 procentního bodu na 4,5 %.

Tagy: