Omezení pohybu nelze vyloučit. Musíme ale počkat, jak se situace vyvine, říká Hajdúch

Marián Hajdúch

Vláda rozhodne o nových opatřeních

Nelze zcela vyloučit omezení mobility na konci ledna či začátku února. Jde ale o spekulativní a nepříliš pravděpodobnou záležitost, musí se počkat, jak se situace vyvine, řekl molekulární biolog Marián Hajdúch. Diskutované povinné testování ve firmách vítá především v souvislosti s tím, že se spousta lidí bude vracet po svátcích a prázdninách zpět do práce, uvedl štábu CNN Prima NEWS.

Vláda bude ve středu projednávat opatření, podle něhož by se měli testovat všichni zaměstnanci, kteří doposud neabsolvovali třetí kolo očkování posilovací dávkou. Že je rozhodnutí na spadnutí, potvrdil štábu CNN Prima NEWS prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Již nyní se podniky potýkají s nedostatkem pracovní síly, protože pracovníci mnohdy končí v karanténě či izolaci.

Důraz na testování vít i Hajdúch. Dává to smysl především kvůli zvýšené mobilitě po svátcích, kdy se budou lidé vracet zpět do pracovního režimu z domácího prostředí. Bez testování by se naopak koronavirus mohl v prvních týdnech roku 2022 začít opět šířit mezi zaměstnanci.

Pokud dojde ke zhoršení vývoje kvůli šíření varianty omikron, nelze podle Hajdúcha vyloučit, že dojde i na omezení pohybu na konci ledna či začátku února, ačkoliv jde o nepříliš pravděpodobný scénář. „Ale to jsou všechno věci, které jsou opravdu spekulativní. Je potřeba vyčkat, jak se ta situace bude vyvíjet,“ podotkl Hajdúch.

Česká republika si během pandemie prošla několika koly omezení mobility, kterou nařídila nyní již bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Loňské svátky například poznamenal zákaz nočního vycházení. V březnu tohoto roku nebylo možné také cestovat mezi kraji bez patřičného důvodu, jako byla péče o příbuzného či jiná mimořádnost.

Tagy: