Vláda chystá přísnější opatření. Zaměstnanci bez třetí dávky se budou muset testovat

Testování na koronavirus

Vláda rozhodne o nových opatřeních

Počínaje 10. lednem by se měli ve firmách testovat všichni zaměstnanci, kteří ještě nepodstoupili třetí kolo očkování. Definitivní schválení by mělo proběhnout ve středu, uvedl redakci CNN Prima NEWS prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jan Wiesner.

Vláda již dříve avizovala, že by mělo dojít k návratu testování nejen žáků ve školách, ale také zaměstnanců. Nově by však od 10. ledna museli podstoupit test všichni zaměstnanci, kteří si ještě nedošli pro třetí dávku vakcíny proti nemoci COVID-19.

„Mělo by to být dvakrát týdně,“ nastínil Wiesner. Podle něj je téměř jisté, že vláda tento nový režim testování schválí. „Samozřejmě s tím musíme souhlasit, protože taky chceme, aby se nemoc nešířila,“ podotkl prezident KZPS. Velkým problémem je podle něj fakt, že nemalá část pracujících končí v karanténě či izolaci, případně se doma stará o děti. Firmy tak mají problém plnit své pracovní závazky.

„Projednávali jsme podmínky, protože od našich členů zaznívají názory, že třeba u třísměnných provozů – či tam, kde jsou dvanáctihodinové – je to poměrně komplikované. Navrhli jsme tedy, aby to nebylo dvakrát týdně, ale aby to u těch, kteří pracují soboty a neděle, bylo po třech až pěti dnech,“ pokračoval Wiesner.

Podle něj bylo dalším tématem proplácení provedených testů. Podzimní kolo totiž zdravotní pojišťovny ještě neuhradily. „Když už to děláme za stát, tak aby byly hrazené,“ doplnil v rozhovoru CNN Prima NEWS.

Na stole byla podle něj také možnost, že ti, kteří odmítnou testování na koronavirus, nebudou moci nastoupit do práce. Takový krok by ale nejspíše narazil u zákonů. Dilema, zda může či nemůže zaměstnavatel zamezit podřízenému vstup do práce, by mělo definitivně rozseknout ministerstvo práce a sociálních věcí.

Omezení pohybu? Uvidí se

Že je kladen důraz na testování ve firmách, potvrdil štábu CNN Prima NEWS i molekulární biolog Marián Hajdúch, který působí v poradním týmu ministerstva zdravotnictví. Důležité to je především kvůli návratu lidí ze zimních prázdnin a vánočních svátků, je tedy namístě odchytit případné pozitivity.

Pokud dojde ke zhoršení vývoje kvůli šíření varianty omikron, není podle něj absolutně vyloučené, že dojde i na omezení pohybu na konci ledna či začátku února. „Ale to jsou všechno věci, které jsou opravdu spekulativní. Je potřeba vyčkat toho, jak se ta situace bude vyvíjet,“ uklidnil na závěr Hajdúch.

Tagy: