Hajlování? Vůbec jsem nevěděla, co dělám, říká Gelnarová o videu, které šokovalo fanoušky

V Clash of the Stars doposud působila jako úkaz. Hana Gelnarová se mezi všemi podivíny a kontroverzními personami, které v této organizaci zápasí, chovala slušně a de facto jako profesionální sportovkyně. Její výkony v kleci si získávaly uznání i mezi skutečnými bojovníky. Teď se ale populární influencerka stala hlavní aktérkou velmi nepříjemné kauzy. Na videu, které sama na několik minut uveřejnila na Instagramu, totiž zvedá pravici do rytmu německé písně z nacistické éry. „Je to moje chyba, neznalost neomlouvá,“ vyjádřila se ke kauze Gelnarová se slzami v očích pro CNN Prima NEWS. „Nic takového rozhodně nepodporuji,“ tvrdí.

Jak vlastně došlo ke vzniku videa, na kterém „hajlujete“? Tedy alespoň to tak vypadá…
Bavili jsme se v partě, já ale byla bez alkoholu, protože se připravuji na zápas. Opravdu jsem v sobě neměla ani kapku alkoholu. Takže se rozhodně nemůžu obhajovat tím, že jsem byla opilá. Vůbec. A nebudu si vymýšlet, co není pravda. Celou dobu nám tam hrály písničky, polské, německé… Moc jsem neřešila, co to vlastně posloucháme. Bavila jsem se s ostatními.

ČTĚTE TAKÉ: Vsadili na bizár a narazili do zdi. Bylo to nevyhnutelné, říká o Clashi šéf Oktagonu Neruda

Kolik lidí bylo na místě?
Bylo nás v tom bytě asi třináct. Potom začala hrát tato písnička. Někteří začali pochodovat do rytmu. Já jsem se asi po minutě zvedla a přidala se k nim. A chtěla se s nimi sladit, synchronizovat. Ano, je to moje chyba, že prostě nejsem nejostřejší tužka v penálu a nemám tu základní znalost, že když se pochoduje a je pravá ruka nahoře, tak je to špatně. Je to plně moje chyba, neznalost v tom neomlouvá. Postavila jsem se na stranu, protože jsem se k nim přidala později. Říkám i v tom videu, že budeme jako mažoretky. Opravdu jsem to nebrala tak, že bych na něco narážela.

Chápete, že tomu se těžko věří?
Ano, naprosto. Vypadá to, jak vypadá, kritiku chápu. Ale já opravdu taková nejsem. V životě jsem neudělala nic špatného. Nemám zapotřebí dělat si problémy nebo podobně hrubě negativní „reklamu“. To lidé, co mě znají, vědí. Hodně lidí mi nevěří a nemůžu se tomu divit. Nevím ale, jak víc dokázat, že to byla moje velká neznalost a chyba. Zpátky to bohužel nevrátím. O to víc jsem ráda za lidi, co mi věří a jsou se mnou.

Těžko se věří tomu, že jste nevěděla, co to gesto a muzika znamenají. Jde přece o vědomosti ze základní školy.
Tak samozřejmě jsme se na základce o nacismu učili. Ano. Jak říkám, nikdy jsem nebyla nejostřejší tužka v penálu na dějepis, a teď se mi to tedy dost nepříjemně vrátilo.

Co pro vás tato situace nyní znamená?
Vnímám to jako velký fail z mé strany. Tohle se vůbec nemělo stát. A vůbec se to nemělo dostat na sociální sítě. To byla moje nevědomost a hloupost. Něco podobného nepodporuji a nikdy jsem nepodporovala.

Jak se vlastně video dostalo na veřejnost?
Paradoxem je, že jsem to sama uveřejnila. Dala jsem to do stories a napsala „Synchronizace 0“ a že to doladíme do příště. Jak jsem to ale publikovala, viděl to můj kámoš a řekl mi, co to znamená, co to vlastně předvádíme. Navíc v tom videu je vidět i televize, na které vlaje nějaká nacistická vlajka. Ale to jsem já opravdu na místě ani nevnímala. Nekoukala jsem se, co je na televizi. Video jsem nechala na Instagramu asi jen tři minuty, a pak ho po upozornění kamaráda okamžitě smazala. V tu dobu už to ale vidělo asi dva a půl tisíce lidí a bylo to v háji.

Co na to říká vaše rodina?
S rodiči jsem se o tom bavila, jsou mi velkou oporou. Ví, že nejsem zlý člověk, co by tohle podporoval a věří mi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalý úkryt v troskách okupantům nepomohl, ukazují záběry. Dohnal je úder dronů

Tagy: