Hamáček: Čtvrtek je kompromis. Lidé jsou nervózní a chtějí návrat do normálu

Jan Hamáček

PARTIE Terezie Tománkové 29.11.2020

Rozvolňování vládních opatření od čtvrtka je podle šéfa ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka kompromis. Prohlásil to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Popsal, že tlaky na otevření obchodů, restaurací a služeb byly obrovské.

Shoda mezi ministry, že Česká republika přejde od čtvrtka 3. prosince do stupně číslo 3 systému PES, byla podle Hamáčka absolutní. „Celá vláda souhlasila s tím postupem, který navrhl ministr zdravotnictví. Je to vyvážený kompromis,“ řekl v Partii Hamáček.

„Tlaky na otevření byly obrovské, lidé jsou nervózní a chtějí návrat do normálu. Proti tomu stojí data,“ podotkl šéf ČSSD. K rychlému rozvolňování byl přitom Hamáček dříve skeptický. Podle něj si ale otevření od čtvrtka může Česká republika dovolit.

Původně chtěl Hamáček rozvolnit až příští pondělí. K souhlasu s dřívějším termínem ho přesvědčila obava, že při pozdějším otevření obchodů a provozoven služeb by lidem v předvánočním období zbylo málo času na nákupy.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala v Partii prohlásil, že je rád, že se země vrací zpět k normálnímu životu. „Snad tím čtvrtkem skončí diskriminace drobných prodejců. Je to dobrá zpráva. Jen mě zaráží, jak jsme poslouchali, že ten PES bude vodítko a občané si mohou spočítat, za jakých podmínek se co otevře. Ukazuje se, že PES platí a neplatí,“ podotkl Fiala.

Opozice už v minulosti kritizovala vládu za chaotická nařízení. Fiala už dříve CNN Prima NEWS řekl, že vláda se vůbec nepoučila a zmatené informování veřejnosti pokračuje. Kritizoval kabinet i za to, že nechala dlouho zavřené malé prodejny, zatímco supermarkety mohly fungovat.

Rozhovor Terezie Tománkové s Janem Hamáčkem a Petrem Fialou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: