Není prostor pro zásadní uvolňování, tvrdí Hamáček. Otevřít skiareály odmítá

Jan Hamáček vystoupil v listopadové Partii.

Tisková konference Jana Hamáčka

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu sdělil, že nyní není doba pro zásadní uvolňování. Pro otevření skiareálů není. Argumentuje počty potvrzených nákaz covidem či plnými nemocnicemi.

Dle vyjádření Hamáčka epidemie téměř stagnuje, což znamená, že „teď není prostor pro zásadní změny či uvolňování. Jakékoliv uvolnění na těchto číslech by pravděpodobně okamžitě znamenala rychlé přetížení českého zdravotnictví a to si nemůžeme vůči našim zdravotníkům dovolit, pracují s posledních sil,“ sdělil.

Řešily se také problémy s dodávkami vakcín. „Dodávky, které přichází od firmy Pfizer, jsou kráceny na 60 až 80 procent. Toto by mělo platit na další dva následující týdny. Poté už by se měly dodávky podle ministerstva zdravotnictví vrátit na původní úroveň," řekl Hamáček.

Začínají přicházet vakcíny od Moderny a čeká se na chválení očkovací látky od firmy AstraZeneca. „Tam je informace taková, že ke schválení Evropské lékové agentury by mělo dojít v horizontu dnů, takže očekáváme, že třeba během dvou dnů by mohlo padnout rozhodnutí,“ sdělil Hamáček.

Povinné respirátory?

Na zasedání se také řešilo případné povinné nošení respirátorů. „V této fázi se nechystáme to nařizovat jako věc povinnou,“ uvedl ministr.

S návrhem na opětovné otevření skiareálů v pondělí neuspěl na jednání vlády místopředseda vlády Karel Havlíček (za ANO), ve středu by však měl kabinetu předložit přísnější verzi plánu. Hamáček již předtím na Twitteru argumentoval denními nárůsty potvrzených případů covidu v Česku, ale také zaplněnými nemocnicemi. Otevření sjezdovek prosazovala také KSČM při úterním hodnocení toleranční dohody s vládním ANO.

„Chápu, že to lidi štve, nejradši by už to měli všichni za sebou, ale musíme to ještě nějakou dobu vydržet. Pokud si vzpomínáte, kde problém začal, tak to bylo v lyžařských střediscích v Itálii, odkud se to rozvezlo po celé Evropě. Já chápu, že jsme se od té doby hodně posunuli. Otevřít skiareály teď je ale z mého pohledu velmi nezodpovědné. Nechci tady za tři týdny stát a vysvětlovat, proč se nám zhroutily nemocnice,“ uvedl Hamáček na tiskové konferenci.

Tagy: