Hamáček neuspěje. ANO nabízí to samé jako ČSSD, ale v mnohem lepší verzi, říká analytička

Jan Hamáček

O tom, že ČSSD ubývají voliči, mluví experti už dlouho. Podle analytičky Lenky Zlámalové lídr strany Jan Hamáček nabízí voličům stejný program jako hnutí ANO, avšak verze premiéra Andreje Babiše je mnohem lepší a luxusnější. Uvedla to v reakci na středeční velkou debatu politických jedniček na CNN Prima NEWS. Podle politologa Jana Kubáčka a komentátora Petra Koláře má ČSSD i přes nepříznivě vypadající výsledky předvolebních průzkumů šanci do Sněmovny proniknout.

Oslovení experti si myslí, že předseda ČSSD středeční diskusi zvládl. „Jestli ale se stranou uspěje ve volbách? Je to padesát na padesát. Pokud Hamáček bude předvádět výkony jako v debatě CNN Prima NEWS, má šanci zlomit klesající trend. Bylo by to ale odřené a vymodlené,“ ohodnotil předsedu sociálních demokratů politolog Jan Kubáček ve Zprávách PLUS.

Analytička Lenka Zlámalová budoucnost ČSSD i přes povedenou prezentaci jejího šéfa na televizní obrazovce příliš růžově nevidí. „Vždyť Andrej Babiš nabízí to stejné, ale v mnohem lepší a luxusnější formě,“ sdělila.

Komentátor Petr Kolář se domnívá, že ČSSD na kýžených pět procent hlasů nakonec dosáhne. „Není na tom ideálně, každý to vidí. Na druhou stranu stejně mizerně na tom byla i posledně a pak uspěla. Pokud by to zopakovala, nebude to hitparáda, ale myslím, že to přeskočí,“ popsal Kolář.

Vlhký sen Babiše

„Je zajímavé, že hnutí SPOLU nevyslalo (do diskuse na CNN Prima NEWS) toho nejsilnějšího. Lídr koalice, který si dělá ambice vyhrát a jenž hlásá, že bude dalším premiérem, si debatu nechá ujít,“ zkritizoval Kolář.

Premiér Andrej Babiš podle Koláře Hamáčka jako soka nevnímá. Tím je pro něj zejména lídr Pirátů Ivan Bartoš. „Je to také rovina osobního souboje, v tom se premiér a předseda ANO vzhlídnul. Jeho takovým vlhkým snem je, že by se Bartoš nemusel dostat do Sněmovny,“ konstatoval komentátor.

A jak si přítomní lídři vedli podle diváků? Za koalici Pirátů a STAN Ivan Bartoš byl ve velké předvolební debatě pořadu 360° přesvědčivější než premiér Andrej Babiš (ANO). Rozhodli o tom diváci CNN Prima NEWS. Na třetí příčku zařadili šéfa lidovců a jednoho ze tří lídrů koalice Spolu Mariana Jurečku. Nejméně je pak přesvědčil čtvrtý host debaty, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Tagy: