ANO odstartovalo kampaň, chce rozdávat všem. Slibuje vyšší rodičovskou i důchody

Hnutí ANO v Ústí nad Labem oficiálně odstartovalo kampaň do sněmovních říjnových voleb. Ačkoliv premiér a šéf hnutí Andrej Babiš už nějakou dobu objíždí republiku a rozdává svoji knihu, program hnutí ANO představilo až ve čtvrtek. A cílí v něm úplně na všechny, chce především rozdávat peníze.

„Je to poslední šance volit Babiše. Je to také poslední šance, jak ochránit naše národní zájmy a naši životní úroveň, kulturu a svébytnost. A zastavit obě antibabišovské koalice, které se už dohodly na sestavení vlády,“ prohlásil na zahájení kampaně premiér, který kandiduje jako lídr v Ústeckém kraji. Region si vybral kvůli tomu, aby se napřímo střetl s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem.

Koalice Spolu a Piráti a STAN nemají podle Babíše jediné autentické téma. „Posledních devět let mají jediný program – odstavit Babiše z politiky. Sami si na mě a na hnutí ANO netroufnou. Nechtějí nás, protože jsme s nimi nikdy nedělali kšefty, neprivatizovali a odmítli jsme s nimi tunelovat naši zemi. Udělají a slíbí cokoliv, aby se dostaly do Sněmovny a byly ve vládě,“ hlásil Babiš.

Až do roztrhání těla

Program nese podtitul „až do roztrhání těla“. Babiš tvrdí, že se za lidi bude rvát právě až do roztrhání těla. Kromě toho, že slibuje bezpečnost a boj proti ilegální migraci, slibuje především přidávání všem voličským skupinám.

„Budeme pokračovat ve zvyšování důchodů. V roce 2025 dosáhne průměrná penze 20 tisíc měsíčně,“ slibuje ANO. Nyní je průměrný důchod asi 15 tisíc korun.

Růst má i rodičovský příspěvek, který v současnosti činí 300 tisíc. „Zvýšíme rodičovský příspěvek na 400 tisíc a podpoříme výstavbu školek a dětských skupin,“ stojí v programu. Zůstat mají i slevy na jízdném pro studenty a seniory.

Zachránili jsme firmy před krachem

„Chceme zemi vrátit do lepšího Česka. To je náš plán,“ uvedla na zahájení kampaně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) slíbil, že před volbami otevře opravenou dálnici D1. Podle něj vláda na jaře zamezila destrukci průmyslu. „Zachránili jsme firmy před krachem a ochránili pracovní místa. Nehodili jsme přes palubu ani obchody, služby, restaurace. Pomohli jsme jim částkou 340 miliard korun, nenastaly tak žádné černé scénáře,“ uvedl.

ANO také odmítá privatizaci českého zdravotnictví. Slibuje, že špičková zdravotní péče zůstane bezplatná a dostupná všem. Chce investovat do nemocnic, digitalizovat zdravotnictví a zlepšit dostupnost zubařů a pediatrů.

Hnutí také tvrdí, že bude bojovat proti kůrovci, vysadí nové stromy a prosadí „rozumnou“ ochranu přírody a krajiny. Nechce ekologické daně a hodlá pokračovat ve výstavbě nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech a rozšíření Temelínu.

Chce také podpořit mladé lidi při zakládání nových firem a v podnikání.

Tagy: