Hamáček: Děti by se mohly vrátit do škol, až bude denní nárůst nakažených pod 3000

Roušky při výuce

Hamáček: Děti by se mohly vrátit do škol, až denní číslo nakažených klesne pod 3000

Otázku návratu dětí do lavic si pokládají denně učitelé, děti i rodiče. Podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) situace v současné době vypadá lépe, ale chce počkat na příští týden. Nevracel by děti do lavic ale dříve, než bude denní nárůst pozitivně testovaných dva a půl až tři tisíce, uvedl v Partii.

Nemůžeme vrátit děti do škol, když máme mezidenní nárůst 11 tisíc pozitivně testovaných. To je obrovská nálož. Procento pozitivně testovaných je také strašně vysoké. Úkolem ministerstva zdravotnictví a školství je určit si hranici pro otevření škol. Můj soukromý názor je nevrátit děti do lavic dřív, než se dostaneme na hranici 2,5 až 3 tisíce,“ popsal Hamáček s tím, že v současné době situace vypadá lépe, ale počkal by na příští týden.

V pátek ministr školství Robert Plaga (za ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) představili priority, podle kterých by se školy mohly postupně otevírat. Podle Hamáčka to je maximum možného. „Rychlé razantní plány se čekat nedají,“ dodal Hamáček.

Chybí scénáře, podle kterých se bude rozvolňovat

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek upozornil, že vláda říká, že uvidí při číslech, ale neví, při jakých číslech. „Vláda se ten den ráno sejde a řekne, že jsou čísla příznivá?“ tázal se Kalousek.

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček odvětil, že čísla nikdo neví. „To není pravda, nesmíte být reaktivní. Musíte mířit dopředu a mít jasně zpracovanou tabulku s daty, podle které budete postupně rozvolňovat. Jak to, že není připravená řada scénářů pro optimistický, pesimistický plán pro body, které jsou pro nás zásadní?“ zdůraznil Kalousek.

Havlíček dodal, že scénáře mají a pracují na nich.

Tagy: