Počkáme pět, šest dní. Pak rozhodneme o lockdownu, říká šéf krizového štábu Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 18.10.2020

Konec příštího týdne bude klíčový pro celou Českou republiku. Podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) se během pěti až šesti dní ukáže, jestli bude muset vláda přistoupit k celoplošnému lockdownu. Hamáček to řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové.

Hamáček uvedl, že je potřeba ještě chvíli sledovat, jestli zaberou současná vládní opatření, která v Česku platí od středy. „Klíčový moment bude konec příštího týdne. Před jakýmkoliv dalším rozhodnutím je čas ještě pět, šest dní počkat,“ řekl v nedělní Partii Hamáček.

Na otázku, zda vláda přistoupí k totálnímu lockdownu a všechno zavře, odpověděl: „Je to velmi složitá otázka. Ať odpovím cokoliv, bude mi to vyčítáno. Jsem přesvědčen, že ta poslední opatření musejí zabrat, na to jsou analýzy a studie ze zahraničí. Pokud by se ukázalo, že ta taktika nezabírá, tak z alternativ, které vláda má, už je jen alternativa lockdownu.“

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že souhlasí s Hamáčkem. „Čísla určitě alarmující jsou. Lokální nemocnice omezují běžnou péči a operační plány. Víme, že lockdown ekonomiky je extrém. Dal bych vládě čas. Doufám, že lockdown nepřijde a že vládní opatření zaberou. Ale nejsem úplným optimistou, když vidím ta čísla,“ řekl v Partii Rakušan.

Hamáček přiznal, že vláda několikrát pochybila. „V letních měsících určitě byly rezervy. To já nijak nezastírám,“ prohlásil.

Hamáček připouští chyby

Už dříve Hamáček v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že vláda se dopustila některých chyb. Opatření podle něj mohla přijít mnohem dříve. „Kdyby se nošení roušek zavedlo 17. srpna, byla by teď situace lepší. Dávám to za vinu ministerstvu zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha. Ale celá vláda se z toho nevyviní,“ řekl Hamáček.

Vládu za chaos a nepřipravenost kritizuje opozice. Rakušan se už před časem pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO). „Nesvádějte, pane premiére, svoje letní selhání na lidi. Děláme, pane premiére, co můžeme. Ani na Krétě jsme nebyli,“ prohlásil Rakušan s narážkou na Babišovu dovolenou.

Podle Hamáčka však opozice nemá co kritizovat, protože sama volala po tom, aby se opatření uvolňovala. „Když jsme v září začali mluvit o potřebě nouzového stavu, kolegyně Pekarová (TOP 09) a kolega Fiala (ODS) prohlašovali, že to nepotřebujeme. Kdyby v létě říkali, že musíme přitvrdit, a my jsme je neposlechli, je to teď na demisi vlády. Ale my s těmi opatřeními přicházeli a oni si z toho dělali legraci,“ řekl Hamáček.

Tagy: