Přistupovat ke covidu jako ke chřipce je cesta do pekel, varuje šéf ČSSD

Jan Hamáček

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Pokud bychom začali ke covidu přistupovat jako k normální chřipce, byla by to cesta do pekel. Ve velké politické debatě vysílání CNN Prima NEWS to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Předseda lidovců Marian Jurečka naopak prohlásil, že se musíme s covidem naučit žít.

„Chtěl bych velmi varovat před tímto postupem. Chřipka také umí zabíjet, ale není to nemoc, která nutí omezovat zdravotní péči. Covid je daleko nebezpečnější, před tímto postupem bych tak varoval, je to cesta do pekel,“ řekl Hamáček k možnosti začít brát covid jako chřipku.

Podobně hovořil také premiér Andrej Babiš (ANO). „Nikdo na světě neví, kdy se situace zlepší natolik, že ke covidu budeme moci přistupovat jako k chřipce,“ sdělil s tím, že lidé by se měli očkovat.

Obavy z takového postupu by měl také předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Covid chřipka není. Problém je, že vás zdravotní systém není schopný obsloužit. Zdravá životní výživa by se měla řešit na školách. Nemohlo se běhat, to taky ničí imunitu, nebo stres, to lidi také ničilo. Vyspělé státy se tímto zabývaly více,“ myslí si Bartoš.

Naopak úplně jinak by ke covidu přistupoval lidovecký předseda. „Jsem přesvědčen, že se s covidem musíme naučit žít. Ne lockdown, nadechnout se a zase lockdown. Pojďme se bavit o tom, jak posilovat imunitu, to ministerstvo zdravotnictví vůbec neřeší. Nejsem jen politik, jsem rodič i syn. Řešíme očkování, které možná nebude fungovat na mutace. Covid jen tak nezmizí,“ uvedl.

Tagy: