Hamilton slaví. Sedmým titulem mistra světa dotáhl Schumacherův rekord

Lewis Hamilton si vítězstvím v dnešní Velké ceně Turecka zajistil sedmý titul mistra světa formule 1, kterým vyrovnal rekord Michaela Schumachera. Pilot Mercedesu se díky tomu stal nejúspěšnějším jezdcem historie, protože německou legendu v této sezoně připravil i o maximum v počtu vítězných závodů.

„Vím, že často říkám, že o něčem takovém se mi nezdálo ani v nejdivočejších snech... Ale o tomhle jsem celý život tajně snil,“ řekl pětatřicetiletý Hamilton v televizním rozhovoru. „Vypadalo to tak nedosažitelně. Sedm je naprosto nepředstavitelné číslo. Ale s tímhle týmem můžeme dokázat úplně všechno,“ dodal.

Hamilton sice odstartoval až z šestého místa, ale trpělivou jízdou na mokré a kluzké trati se v 37. kole dostal do vedení, které poté díky odvážné sázce na výdrž pneumatik uhájil. Nakonec zvítězil o 32 sekund před Sergiem Pérezem z Racing Pointu.

Pérez stejně jako Hamilton vsadil na jednu zastávku v boxech a do cíle dojel s velmi opotřebovanými pneumatikami. „Říkal jsem týmu: Kdyby se jelo ještě jedno kolo, tak by gumy nejspíš praskly,“ uvedl. „Ale na druhou stranu nám to pomohlo. Vyplatilo se, že jsem na ně na začátku a ke konci závodu dával pozor,“ dodal.

Třetí dojel čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který se v cílové rovince na poslední chvíli dostal před kolegu z Ferrari Charlese Leclerca a na stupně vítězů se dostal po roční odmlce. Až devátý byl Lance Stroll z Racing Pointu, který v sobotu ukončil kvalifikační nadvládu Mercedesu v této sezoně a z pole position odstartoval poprvé v kariéře.

Hamilton ve vítězství moc nevěřil

Hamilton přiznal, že když dlouho bojoval s Vettelem o páté místo a nedokázal ho předjet, tak ve vítězství moc nevěřil. „V jednu chvíli mi začal ujíždět a já netušil proč. Pak ale začala trať schnout, já získal přilnavost a zrychlil jsem. Seb pak zajel do boxů a to už jsem věděl, že udělal chybu,“ prohlásil.

Hamilton díky desátému vítězství v sezoně a celkově 94. v kariéře vede tři závody před koncem průběžné pořadí s nedostižným náskokem 110 bodů před týmovým kolegou Valtterim Bottasem, který ho jako jediný mohl ještě o titul připravit. Finský pilot se závodem v Istanbulu protrápil a dojel až na 14. místě se ztrátou jednoho kola na vítěze.

Hamilton, který je také rekordmanem v počtu pole positions a umístění na stupních vítězů, šampionát poprvé ovládl v roce 2008 s McLarenem. Poté v letech 2014, 2015, 2017, 2018 a 2019 zvítězil s Mercedesem, kterému letos pomohl k rekordnímu sedmému triumfu v Poháru konstruktérů za sebou.

Tagy: