Bývalý šéf F1 Ecclestone slaví 90 let. Vytvořil miliardový byznys i mnoho kontroverzí

Malý velký – a kontroverzní – muž. To je Bernie Ecclestone. Více než 40 let šéfoval formuli 1, kterou pomohl přetvořit v celosvětový a pohádkově vydělávající fenomén. Na reputaci mu však často ubíraly výroky, které velmi výrazně překračovaly snesitelnou hranici. Svérázný Brit dnes slaví 90. narozeniny.

Nezměnil svět formule 1 za volantem. Bernie Ecclestone se pokoušel v seriálu prosadit v roce 1958, ale do Grand Prix Monaka, ani Velké ceny Británie se mu nepovedlo kvalifikovat. A tak ho začal přetvářet zvenčí. Postupem času se stal jednou z nejznámějších tváří královny motorsportu.

Na vlivné pozice se dostal přesto, že pocházel z chudých poměrů a jako dítě často čelil šikaně. Pro vrstevníky byl oblíbeným terčem, protože byl odjakživa malý. Jeho výška se v dospělosti zastavila na čísle 159 centimetrů. „Malí lidé musí hodně bojovat,“ uvedl s odstupem.

Tudíž se už ve velmi raném věku snažil prosadit byznysmenským způsobem. Nakupoval sladkosti a spolužákům je prodával během přestávek s přirážkou, aby měl 25 procent zisk.

Obchodního ducha si na přelomu 60. a 70. let přenesl i do motorsportu. Nejprve se stal manažerem závodníka Jochena Ridta, s čímž se rovnou pojilo to, že se ocitl v roli částečného vlastníka týmu Lotus z formule 2. A Ecclestone šplhal po žebříku výše. Zanedlouho byl majitelem stáje Brabham, díky čemuž se rovnou stal členem organizace F1CA, která měla prosazovat zájmy konstruktérů z elitního seriálu. Jelikož se ve velkém světě učil rychle a uměl „tahat za nitky“, stal se brzy šéfem tohoto sdružení.

S vervou se na konci 70. let minulého století pustil do konfliktu s automobilovou federací FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile pozn. red.), která formuli 1 znemožňovala větší autonomii. Ecclestone a spol. ve sporu uspěli, díky čemuž byla podepsána první Konkordská dohoda. Od té chvíle mohly týmy F1 spolu s Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a skupinou Formula One Group stanovovat podmínky, za jakých se bude závodit, či jak rozdělit prize money a příjmy z televizních práv. „Amatérským“ časům odzvonilo.

Na smrti závodníka není nic depresivního

Právě v této době se ze sportu, který už byl populární, začal stávat velký a výdělečný byznys, ve kterém se točí spousta miliard. Ecclestone tak „objevil“ bohaté finanční toky a zasloužil se o modernizaci celé formule 1.

Jeho činy, které zcela jistě prospěly vývoji seriálu, se ovšem často „třískaly“ se svéráznými prohlášeními a skandály.

V sezoně 1982 zemřeli hned dva piloti F1 – Gilles Villeneuve a Riccardo Paletti. V návaznosti na to následující rok šéf seriálu v rozhovoru pro The Sunday Telegraph prohlásil následující: „Když zemře závodní jezdec, zemře při tom, co chtěl dělat. Na tom nevidím vůbec nic depresivního.“

Kontroverzních vět pronesl nespočet. Například v roce 2005 reagoval na překvapivé čtvrté místo závodnice Danicy Patrickové na slavné akci 500 mil Indianapolis. Nejprve hrdinku pochválil, posléze však dodal: „Víte, mám jeden z těch skvělých nápadů, že ženy by měly být oblečeny do bílé jako všechny ostatní domácí spotřebiče.“ Později mírnil vášně s tím, že šlo pouze o žert. Vzápětí ale ironicky poznamenal: „Moc bych chtěl mít ve formuli pilotku. Nejlepší by byly černošky a Židovky. Dokonce bych je pouštěl na mateřskou dovolenou.“

Leckoho zase pořádně podráždil svým interview pro deník The Times z roku 2009. V rozhovoru řešil světové politiky a dokázal ocenit i ty s nechvalnou minulostí. „Je hrozné to říct, ale Hitler uměl vzít věci do ruky, dokázal ovládat masy lidí,“ uvedl. A pak rozsáhle hanil demokracii. „Politici se starají jenom o volby. Byla chyba, že jsme podpořili svržení Saddáma Husajna. On byl jediný, kdo měl nad Irákem kontrolu. S Talibanem to bylo stejné,“ konstatoval například. Za svá slova se později omlouval.

Když se v roce 2007 stal Lewis Hamilton prvním černošským pilotem, který kdy zasáhl do formule 1, zahltilo ho nepřeberné množství rasistických urážek. Že by se Ecclestone nováčka zastal? Poznámky pouze bagatelizoval a zmínil, že šlo jen o vtip. Ostatně v letošním roce v návaznosti na rozsáhlé protesty po smrti Afromameričana George Floyda uvedl, že „černoši jsou často rasističtější než běloši“. Tento výrok označil Hamilton za ignorantský.

Čerstvý otec

I osobní život Ecclestone je nadmíru zajímavý. Jeho první manželkou se v roce 1952 stala Ivy Bamfordová, se kterou má dceru Deborah. Té je nyní 65 let. Od prvního sňatku stihl další dvě svatby a narodily se mu ještě tři děti. Jeho současnou chotí je Fabiana Flosiová, která mu před několika měsíci porodila prvního syna, který dostal jméno Ace. Je tak trochu kuriózní, že sestrou dítěte narozeného v roce 2020 je Deborah, která by věkově mohla klidně být přes 20 let jeho babičkou.

Status šéfa F1 chtěl dříve Ecclestone držet až do své smrti. Nakonec ale vlivnou funkcionářskou pozici opustil po čtyřicetileté éře v roce 2017 poté, co slavný seriál kompletně přebrala společnost Liberty Media v čele s Chasem Careym. V té době byla hodnota Ecclestonova majetku odhadována přibližně na 3,2 miliardy dolarů (cca 74 miliard korun).

„Jsem hrdý na to, co jsem za posledních čtyřicet let vybudoval a čeho jsem s formulí 1 dosáhl,“ řekl když opouštěl výsluní.

Tagy: