Zemřela filmová legenda Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let

Hana Maciuchová

Zemřela Hana Maciuchová

Po dlouhé nemoci zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Už v minulosti se léčila s rakovinou. Úmrtí oznámila hereččina sestra. Poslední rozloučení se uskuteční v rodinném kruhu.

Po dlouhé, těžké nemoci v úterý zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu,“ oznámila v úterý hereččina sestra Silvie Marková.

Jak na herečku vzpomínají její kolegové se dočtete zde.

Hana Maciuchová se již v minulosti léčila s rakovinou prsu. „Choroba je svízel, velmi problematický, a já můžu říct, že jsem ten atak zvládla,“ sdělila televizi Prima v roce 2017. Už tehdy si uvědomovala, že se onemocnění může vrátit. „Nelze říct, že to máte za sebou,“ dodala. Na rakovinu zemřela i její matka.

Herečka Hana Maciuchová byla oceněná i medailí Za zásluhy o stát v oblasti umění. Ocenění ji předal tehdejší prezident České republiky Václav Klaus.

Maciuchová byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech, kam po několika sezónách strávených v Divadle Za branou nastoupila v roce 1971 na Vinohrady. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila například Líza z Obchodníka s deštěm. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce.

Fenomenální herečka ztvárnila například roli Anči v oblíbeném hraném večerníčku Krkonošské pohádky, zahrála si ve filmu Samotáři nebo snímku z roku 1989 Člověk proti zkáze. První filmová role ji potkala ve snímku ORGAN z roku 1964.

Maciuchová byla i seriálovou herečkou. Objevila se například v seriálu 30 případů majora Zemana, Chalupářích nebo v Nemocnici na kraji města.

Hana Maciuchová žila s Jiřím Adamírou, ten však ale v roce 1993 zemřel. Herečka neměla žádné děti.

Připomenout si slavnou herečku můžete i ve filmu Samotáři.

Tagy: