Hanba, dejte armádu do kupy, zuří Prigožin po ztrátě u Bachmutu. Do Kremlu poslal ostrý vzkaz

Hanba. Stručným vzkazem popsal šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin situaci na frontě, konkrétně u města Bachmut. Říká, že Ukrajinci znovu dobyli části obce Berchivka, která leží severně od místa, kde se vedou nejkrvavější boje. Sami Ukrajinci tvrdí, že při bojích zabili 60 ruských útočníků a více než sto jich zranili. Prigožin následně poslal ostrý vzkaz do Kremlu adresovaný ministrovi obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovi. Pozval je na frontu.

Prigožin v pondělí uvedl, že se Ukrajinci znovu dobyli části obce Berchivka, kterou drželi ruští útočníci. „Rusko utrpělo vážné ztráty v bachmutském sektoru. Nepřítel přes noc přišel o pět vojenských vozidel, tři dělostřelecká zařízení, protitankový systém a dva muniční sklady. V sektoru bylo zabito 60 ruských útočníků, 119 jich bylo zraněno a jeden byl zajat,“ cituje ukrajinskou armádu web Unian.

„Údery provádíme podle plánu. Podnikáme další přípravná opatření, abychom zabránili nepříteli usadit se v těchto pozicích a pokračovat v útoku,“ řekl mluvčí Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevatyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Ukrajina oplácí Rusku stejnou mincí. Používá taktiku, jakou měla Moskva na Krymu

O zásahu ukrajinské armády u Bachmutu na telegramu hovořil také velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj, podle kterého ukrajinští vojáci u města i nadále postupují. Tyto zprávy Prigožina, který vede mocenské spory s ruským ministerstvem obrany, rozzuřily.

Zemřete jako hrdinové

Jeho žoldnéři přenechali pozice v Bachmutu vojákům ruské armády. Tento krok oznámil na konci května. Nyní ztráty u města, kde se nadále vedou nejkrvavější boje, ruskému velení vyčítá. „Hanba!“ napsal stručně, cituje agentura Reuters.

Následně žádal, aby ministr obrany Šojgu a náčelník generálního štábu Gerasimov osobně přijeli na frontu. S pistolí v ruce mají dát armádu opět do kupy, pokud to dokáží – anebo aby alespoň zemřeli jako hrdinové.

Tagy:
válka armáda Moskva vojáci Ukrajina kritika Rusko obec boje ztráta Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Bachmut Jevgenij Prigožin UNIAN Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj