CNN: Ukrajina oplácí Rusku stejnou mincí. Používá taktiku, jakou měla Moskva na Krymu

Následky sabotáží v Belgorodské oblasti (3. 6. 2023)

Zahájili Ukrajinci svoji protiofenzivu?

Přeshraniční údery řízené Kyjevem mají za cíl rozsévat chaos. Sabotáže sice páchají ruské frakce, které jsou ale spřízněné s Ukrajinou. K tomuto závěru dospěla analýza americké CNN, podle které tak Kyjev svým způsobem oplácí Rusku taktiku z roku 2014, kdy anektovalo Krym.

Sabotáže v Belgorodské oblasti, kterých se měly dopustit frakce Ruský dobrovolnický sbor (RDK) a Legie Svoboda Rusku (LSR), rozpoutaly v Moskvě chaos. Právě destabilizace Ruska je podle CNN hlavním cílem těchto přeshraničních výpadů. „A soudě dle reakcí to funguje,“ komentuje situaci web americké televize.

Lokální útoky na ruském území mají páchat ruští občané, kteří nesouhlasí s Vladimirem Putinem. Mají s sebou ale nosit ukrajinský vojenský průkaz. A navíc jsou oblečeni v ukrajinských uniformách a útočí z oblasti Ukrajiny. Kyjev ovšem dává oficiálně od těchto sabotáží ruce pryč, útočníci podle něj jednají na vlastní pěst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Armáda dronů jako převratný prvek války. Stroje nadšenců pomohly odrazit tanky i letadla

Zelení mužíčci po ukrajinsku

Analýza americké CNN uvádí, že Ukrajina teď dělá dost možná něco podobného, co páchalo Rusko v roce 2014.

Když docházelo k anexi Krymu, objevily se na ukrajinském poloostrovu neoznačené jednotky, které měly moderní ruské zbraně a vybavení. Jelikož ale zprvu nikdo netušil, ke komu patří, začalo se jim říkat „zelení mužíčci“. Putin tehdy popíral, že by byly tyto jednotky napojené na Kreml. Až později připustil, že se v době anexe Krymu pohybovali v oblasti také ruští vojáci.

„Ukrajina teď v menším měřítku při pokusu dosáhnout strategického efektu praktikuje stejnou taktiku. Ruský dobrovolnický sbor a Legie Svoboda Ruska, které spadají pod ukrajinskou obrannou rozvědku, provádějí krátké přeshraniční nájezdy,“ uvedla CNN.

Podle americké televize je tato taktika vcelku běžná. Vedle Ruska a Ukrajiny ji provádí například nejrůznější frakce v afrických státech.

Cíl splněn?

Je zřejmé, že sabotáže v Belgorodské oblasti nebo jinde v Rusku zřejmě neovlivní dění na hlavní frontě. Přesto se už výpady setkaly v Moskvě s velmi emotivními reakcemi.

„Ruská televize přináší s hrůzou reportáže místních novinářů o dělostřeleckých útocích na ruská města,“ napsala CNN.

Dění v Belgorodu už kritizoval také šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin. Ten se před časem opřel také do ruské obrany, která nezasáhla proti dronovému útoku v Moskvě.

„Vagnerova skupina chce alespoň jeden měsíc oddych, protože to byla těžká práce, těžký rok. A pak přijdou další potyčky. Jak to tak vypadá, tentokrát budou na ruském území,“ rýpl si Prigožin, jehož žoldnéři hráli klíčovou roli při boji o Bachmut.

Tagy: