Harrisová: Joe měl odvahu prolomit bariéry. Nejsem poslední ženou v této funkci

Kamala harriosvá během projevu pro vítězství Joea Bidena

Kamala Harrisová viceprezidentkou

Děkuji Joeovi, že měl odvahu prolomit jednu z bariér a vybral si za viceprezidentku ženu, řekla v prvním povolebním projevu Kamala Harrisová. Dále zdůraznila, že i když je první ženou v historii Spojených států, která bude funkci viceprezidenta vykonávat, rozhodně není poslední. Mimo jiné také slíbila oddanost a loajalitu všem Američanům, nehledě na to, komu ve volbách hodili hlas.

„Když má matka přijela z Indie do Ameriky, bylo jí 19. Nedovedla si představit tento okamžik, ale hluboce věřila v Ameriku. Myslím na generace černých žen, ale i na ty asijského, evropského nebo hispánského původu, které v historii naší země vydláždily cestu k tomuto okamžiku. Všechny ženy, které bojovaly a tolik se obětovaly za rovnost, svobodu nebo spravedlnost pro všechny obyvatele,“ prohlásila šestapadesátiletá Harrisová, která bude zároveň první černoškou ve funkci viceprezidenta.

Myslím na všechny ženy, které tvrdě bojovaly za naše volební právo.

Harrisová také zmínila, co považuje za jeden z nejvýznamnějších okamžiků v amerických dějinách. „Myslím na všechny včetně černošských žen, které bývají často přehlíženy, ale ukazuje se, že jsou páteří naší demokracie. Myslím na všechny ženy, které pracovaly na tom, aby si zajistily volební právo. Vám děkuji, teď šla volit další generace. Ta pokračuje v boji za základní právo volit a být vyslyšena,“ dodala budoucí viceprezidentka.

Velký obdiv samozřejmě vyjádřila budoucí hlavě USA Bidenovi a poukázala na některé jeho vlastnosti, díky kterým bude podle ní dobrým prezidentem. „Zvolili jste naději, jednotu, slušnost, vědu a pravdu. Vy jste zvolili Joea Bidena jako příštího prezidenta USA. A Joe dokáže zahojit rány, je to člověk, který spojuje. Jeho zkušenost se ztrátou blízkého mu pomůže, aby zahojil naši zemi. Je to člověk s velkým srdcem, který dokáže nesmírně milovat,“ popsala Harrisová Bidena.

Zvolili jste člověka, ke kterému budou vzhlížet i děti.

Nejvíce si ho ale váží za to, že je odvážný. „Děkuji Joeovi, že měl odvahu prolomit jednu z bariér, vybral si ženu za viceprezidentku. Jsem první žena v tomto úřadu a nebudu poslední. Každá dívka, která se dívá, ví, že toto je země příležitostí,“ řekla právnička a členka Demokratické strany.

Čeho chce ve své funkci dosáhnout především? Cílem pro ni je překonat koronavirovou pandemii, vymýtit ze společnosti systémový rasismus a „zahojit duši národa“. Je si ale vědoma, že to nepůjde lehce: „Amerika je připravená, já a Joe taky. Zvolili jsme prezidenta, kterého budou všichni respektovat a ke kterému budou děti vzhlížet,“ pronesla Harrisová.

Tagy: