Musel bych mít klapky na očích, abych neviděl klimatickou změnu, říká Fiala k požáru

Premiér Petr Fiala ve speciálním vydání 360°: Soukromí politiků

Kouř z požáru cítí lidé až v Praze a Středních Čechách

K devastujícím požárům v Národním parku České Švýcarsko se vyjadřují také české politické špičky. Premiér Petr Fiala (ODS) hovořil o požárech v Evropě jako o průvodním jevu klimatické změny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) radí lidem, aby raději zavřeli okna kvůli kouři, který se dostal nad značnou část republiky. Jiní politici jako expremiér Andrej Babiš (ANO) či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zase děkují hasičům za skvělou práci. Ti na místě nasazují své životy, aby situaci dostali pod kontrolu.

Jako průvodní jev klimatické změny vidí požáry v Českém Švýcarsku premiér Fiala. Hovořil o tom v pondělním letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Je to jeden ze série požárů, kterým teď Evropa čelí. Nepochybně to musíme vidět a mít na paměti. Víme z České republiky, že v posledních letech v některých oblastech, zvlášť třeba na jižní Moravě, čelíme suchu a dalším průvodním jevům určité změny. Musel bych mít klapky na očích a nepřemýšlet rozumem, což by nebylo vůbec pravicové, kdybych neviděl, že se klima určitým způsobem mění a že celá Evropa čelí požárům způsobeným neobvykle vysokými teplotami,“ sdělil Fiala ve vysílání.

Nevětrejte, radí Rakušan s Hřibem

Dlouhodobě o situaci informuje ministr vnitra Rakušan, který aktuálně radí především nevětrat. „Pokud jste se probudili s pocitem, že někde poblíž hoří, nejste sami. Kouř z hořícího Hřenska zahalil velkou část Česka. Buďte v klidu, zavřete okna, naši hasiči se snaží,“ upozornil ministr vnitra, pod nějž hasičský sbor politicky spadá.

Podobně hovořil také pražský primátor Zdeněk Hřib. Navíc informoval o možné pomoci pražských hasičů. „Kouř z rozsáhlého požáru v Hřensku se dostal až na území Prahy. Doporučujeme nevětrat. Naši hasiči nabídli kolegům ze severu pomoc a jsou připraveni vyrazit, pokud bude potřeba,“ sdělil primátor.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase přislíbil pomoc lidem, kteří byli požárem zasaženi. Na úřadech práce mohou žádat o mimořádnou pomoc ve výši 69 300 korun.

‼️Pomůžeme všem, kteří to budou potřebovat 👇

Posted by Marian Jurečka on Tuesday, July 26, 2022

Hasiči nasazují životy

K situaci se vyjádřil také expremiér Andrej Babiš (ANO), který poděkoval záchranným složkám. „Velké díky všem hasičům a vojákům, kteří v Českém Švýcarsku svádí svůj boj s požárem a snaží se ho dostat pod kontrolu. Věřím, že se jim to brzy povede a držím palce, aby jim v tom pomohlo i počasí a konečně už přišel déšť. Myslím na všechny, kterým živel způsobil škody,“ uvedl na Twitteru expremiér.

Podobně hovořila také předsedkyně Sněmovny. „Děkuji všem složkám IZS, zejména hasičům a to i těm dobrovolným, za nesmírné nasazení, s jakým zápasí s požárem na Hřensku. Kouř jde cítit i stovky kilometrů, na místě zažívají jistě hotové peklo. Myslím na ně, ať požár zvládnou a ve zdraví se vrátí domů,“ napsala předsedkyně TOP 09.

Že záchranné složky nasazují své životy připomněl také šéf sněmovního klubu TOP 09 Jan Jakob. „Hasiči a hasičky v Národním parku České Švýcarsko nedělají jen svou práci. Tohle je mnohem víc. Nasazují své životy a zdraví v extrémních podmínkách, aby požár zkrotili. Prosím, zvládněte to v pořádku,“ napsal na Twitteru.

Tagy: