Nejtragičtější požár v historii Brna. Hořely stavební buňky, zemřelo osm lidí

Při tragickém požáru v Brně v městské části Komárov přišlo o život nejméně osm lidí. Na místě zasahovali jihomoravští hasiči, kteří spolupracovali s policií. Přivolána byla také záchranná služba s velkokapacitní sanitkou. Jde o čtvrtý nejtragičtější požár v historii Česka od roku 1990.

„Od noci zasahujeme u požáru unimobuněk na Plotní v Brně. Stále rozebíráme konstrukce a dohašujeme skrytá ohniska. Příčina i výše škody je v šetření,“ uvedli jihomoravští hasiči ve středu brzy ráno na Twitteru.

V provizorním obydlí, které zachvátily plameny, nejspíše přespávali bezdomovci. „Podle informací od hasičů i policie uvnitř uhořelo osm lidí,“ sdělil reportér CNN Prima NEWS Jakub Nakládal. Co bylo příčinou požáru zatím není jasné.

Plameny zachvátily 12 poskládaných stavebních buněk kolem druhé hodiny ráno. „O půl třetí už tu byly tři hasičské jednotky, které se snažily postupně čtyřmi vodními proudy požár dostat pod kontrolu,“ popsal situaci reportér CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sedmnáctiletý Standa hrdinou. Hasil požár ve Špindlerově Mlýnu, byt díky němu nelehl popelem

V dopoledních hodinách probíhalo ohledání místa. „Místo střežíme tak, aby se na něj nedostaly nepovolané osoby,“ řekl mluvčí Policie ČR Pavel Šváb. „Podle předběžných výsledků ohledání lidé do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Po vzniku požáru už ze silně zakouřeného prostoru nenašli cestu ven. Dle majitele byl ve středu odpoledne objekt prázdný, osoby bez domova ho využívaly k přespání,“ uvedla Policie ČR na Twitteru.

Na místě zasahovali také záchranáři. „Naše operační středisko vyslalo na místo celkem tři prostředky včetně inspektora provozu a velkokapacitní sanitky, protože jsme očekávali, že by tady mohl být větší počet zraněných,“ uvedla mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová. Dodala, že nakonec bohužel nebylo na místě nikomu pomoci.

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) jde o velkou tragédii. „Považuju za jednoznačné, že musím být na místě a zjistit, co se stalo. Jsem přesvědčená, že v Brně děláme maximum možného. Tragédie, která se dnes stala, ukazuje, že situace není optimální,“ sdělila Vaňková.

Na tragickou událost reagoval také premiér Petr Fiala (ODS). „Je mi velmi líto všech, kteří dnes v noci zahynuli při tragickém požáru v Brně. Upřímnou soustrast všem příbuzným a blízkým,“ napsal předseda vlády na Twitteru. Upřímnou soustrast vyjádřil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „V Brně se dnes v noci stala obrovská tragédie. Myslím na všechny oběti a jejich pozůstalé. I když to těm lidem život nevrátí, věřím, že vše bude rychle, ale důkladně prošetřeno,“ naspal na Twitteru.

Jde o čtvrtý nejtragičtější požár v historii Česka od roku 1990. Nejhorší byl oheň, který založil žhář v panelovém domě v Bohumíně v srpnu 2020. Z 15 lidí přítomných na rodinné oslavě přežili tehdy jen čtyři, přímo v bytě zemřelo šest osob, pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili.

Tagy: