Požár v panelovém domě v Chomutově: Hasiči evakuovali 120 lidí, pro jednoho letěl vrtulník

Panelový dům v Chomutově, který ve čtvrtek zachvátily plameny.

Požár bytu v Chomutově

Hasiči zasahovali u požáru ve druhém patře panelového domu na sídlišti v Chomutově. Evakuovali 120 lidí, několik z nich se nadýchalo kouře. Vrtulník transportoval jednu těžce zraněnou osobu do ústeckého traumacentra, další odvezly sanitky s dýchacími potížemi do nemocnic, mezi nimi byli i strážníci, řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Pro CNN Prima NEWS doplnil, že celkem v nemocnicích skončilo 11 lidí. Zdravotníci aktivovali traumaplán, který je určen pro mimořádné situace s větším počtem raněných. Po zhruba třech hodinách se podařilo požár zlikvidovat a lidé se mohli vrátit do svých bytů.

Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan řekl, že hořet začalo v 08:11. „Zasahujeme u požáru bytu ve druhém patře panelového domu v Březenecké ulici v Chomutově,“ napsali ráno hasiči Ústeckého kraje na platformě X. Nejprve informovali, že evakuovali 20 lidí. Zanedlouho ale uvedli, že jejich počet se zvýšil na 60. Nakonec bylo evakuovaných 120.

ČTĚTE TAKÉ: Požár v Domově Alzheimer patří mezi nejhorší v historii. Který byl nejtragičtější?

Krátce před 11. hodinou hasiči napsali, že požár zlikvidovali. „Požár zlikvidován. Celkově evakuováno 120 lidí. Čtyři nadýchaní byli odvezeni do nemocnice. Jeden kolaps odvezen vrtulníkem. Lidé navrácení do svých bytů,“ oznámili.

Zdravotníci aktivovali traumaplán. Na místo přijelo několik zdravotnických posádek. K dispozici bylo speciální vozidlo pro ošetření většího množství lidí a pro případ potřeby i psycholog, řekl mluvčí záchranné služby Voleník. „Celkem jsme ošetřili dvacet osob, jedenáct jsme transportovali do nemocnic, jeden člověk utrpěl velmi vážná zranění a byl transportován vrtulníkem. U některých se objevila stresová reakce na požár,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

Záchranáři neošetřovali pouze obyvatele panelového domu. „Mohu potvrdit, že jsme ošetřili a vyšetřili i několik příslušníků státní policie a několik strážníků městské policie. Tito strážníci byli transportováni na urgentní příjmy v Chomutově a v Mostě. Nejčastěji se jednalo o dechové potíže po nadýchání se kouřovými zplodinami a u některých osob, zejména u obyvatel domu, také o akutní stresové reakce,“ upřesnil Voleník.

Na místě bylo šest hasičských jednotek. Dopravu v okolí regulovali policisté. Mluvčí hasičů Marvan řekl, že příčina požáru se vyšetřuje, škoda zatím odhadnuta nebyla.

Tagy: