Havlíček: Blatný není mediálně zdatný, není to rutinér jako Kalousek

Jan Blatný

PARTIE Terezie Tománkové 1.11.2020

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se v nedělní Partii zastal nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Ten podle něj není mediálně zdatný, přičemž zmínil dalšího diskutujícího, předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, který je podle něj rutinér a v podobné situaci by se zachoval pohotověji. Blatný v prvních dnech v úřadě musel vysvětlovat, zda podepsal petici proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) nebo zda rozumí reprodukčnímu číslu R. Blatného se zastal také spolek Milion chvilek.

„Okamžitě se dostal pod obrovský tlak, řešil všechny covidové věci. Je to člověk, který není mediálně zdatný. Ne každý se v tom umí pohybovat. Pan předseda Kalousek je rutinér, který to dělá 25 let, takže by na to jistě odpověděl trefně a pohotově. Ale on se soustředil na řešení fundamentálních problémů. Prosím nezachytávejme ho v těchto prvních dnech na věcech, které v tuto chvíli nejsou nejpodstatnější,“ vysvětlil v nedělní Partii Havlíček.

Důležité podle něj není ani to, zda je příznivec premiéra Babiše. „Nepřišel tam proto, aby adoroval pana premiéra, on tam přišel řešit nějaké věci. Hodnoťme ho podle toho, jak ty věci bude řešit,“ řekl.

Blatný také podle něj ví, co znamená reprodukční číslo R, pouze jej špatně vysvětloval. „Samozřejmě ví, jak funguje číslo R. Není to dáno tím, že ten člověk neví, o čem mluví. Je v tom nezkušený, soustřeďme se prosím na ty důležité kroky,“ řekl.

Také Kalousek se Blatného zastal. Zmiňované otázky mu nepřišly závažné. „Premiér rychle hledal ministra zdravotnictví. Musel to být někdo s lékařským titulem a někdo, kdo bude ochoten za této situace nastoupit do Babišova kabinetu. Zvlášť ta druhá podmínka byla těžko splnitelná. Není tajemstvím, že pan ministr nebyl tím prvním, kdo nabídku dostal. Byl tím prvním, kdo ji přijal. Je v zájmu nás všech, aby se mu v této funkci dařilo. Ten start samozřejmě nebyl šťastný. Ze srdce mu přeju, aby se mu dařilo dál,“ řekl bývalý předseda TOP 09.

Zároveň však upozornil, že není pouze ministrem zdravotnictví, ale zároveň je členem vlády. „Stal se politikem, vláda rozhoduje ve sboru. Kromě toho, že je odpovědný za ministerstvo zdravotnictví, bude muset na vládě dělat politická rozhodnutí o celé řadě dalších témat. Například o elektrárně Dukovany. Nejsem si úplně jist, jestli si tohle pan ministr uvědomuje,“ dodal Kalousek.

Milion chvilek: Blatného rozumný přístup chápeme

Samotný spolek Milion chvilek, jehož petici Blatný před časem podepsal, chápe jeho racionální postoj. Zároveň je těší, že je Blatný jejich příznivcem.

„Pan ministr uvedl, že je pro něj v současné situaci důležité, že se na něj premiér obrátil jakožto na odborníka, který by nám všem mohl pomoci se zvládnutím této náročné situace. Právě to považujeme za podstatné i my. V této chvíli je klíčové zpomalit šíření viru COVID-19 a na to by se měli naši čelní představitelé zaměřit. Podpora pana Blatného spolku Milion chvilek nás samozřejmě těší, zároveň nás však těší jeho rozumný přístup a doufáme, že jeho působení na postu ministra zdravotnictví pomůže tuto pro všechny náročnou dobu co nejlépe a nejdříve překonat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS za Milion chvilek Kristina Jochmannová.

Tagy: