Havlíček: Fiala se do české politiky nehodí, má být komisař a krmit holuby. Jurečka se ohradil

Marian Jurečka a Karel Havlíček

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (23)

Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka se premiér Petr Fiala (ODS) nehodí do české politiky, logiku by ale dávalo, aby zastával post eurokomisaře. „Navíc on by si tam odpočinul, krmil by holuby,“ řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Později svá slova krotil s tím, že šlo o nadsázku. „To je absurdní,“ reagoval vicepremiér Marian Jurečka. „Premiér ukazuje, že je nejenom dobrý manažer, ale i lidsky dobrý komunikátor,“ zastal se Fialy.

Slova o Fialovi v Partii padla při debatě ohledně portfolia v Evropské komisi, které Česko získá. „Pan premiér by tam nepochybně získal dobrý komisariát,“ uvedl Havlíček. „Vždyť on je více proevropský než pročeský,“ dodal Havlíček.

Podle Mariana Jurečky je Fiala politik na svém místě s chladnou hlavou a nadhledem. „Nemáme žádné vyhrocené vztahy. Z koalice nikdo neodchází, nepráská dveřmi, premiér komunikuje slušně, nikoho neuráží, nemluví sprostě, opravdu prokazuje chladnou hlavu a nadhled,“ uvedl Jurečka.

Kdo bude českým eurokomisařem?

Jakmile budou jasné výsledky voleb, povede se velká debata o tom, kdo usedne za Česko v Evropské komisi a jak silné portfolio získá. Zatím zaznívají různá jména, mezi případnými kandidáty jsou pirátský europoslanec Marcel Kolaja, jednička kandidátky hnutí STAN Danuše Nerudová či člen vlády Jozef Síkela (STAN).

„Pro Evropu by bylo dobré, aby Ursula von der Leyenová pokračovala v čele komise. Pro ČR chceme silné portfolio,“ řekl Jurečka v Partii.

Tagy: