Havlíčkovo varování před zdražováním: Bude nejhůř za desítky let. Jak dlouho to potrvá?

Karel Havlíček

Partie PLUS (29)

Vláda Petra Fialy (ODS) má příliš růžová očekávání, přitom nás čeká nejnáročnější období za posledních pár desítek let. Krize nepotrvá jen přes podzim, ale protáhne se až do celého příští roku, varoval před zdražováním bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v Partii PLUS. Současný pětikoaliční kabinet zkritizoval za to, že nedostatečně pomáhá českým domácnostem.

Havlíček obvinil vládu z toho, že mlží okolo hlavní příčiny inflace. „Je potřeba, aby nevysílala signály, ale začala něco dělat. To není poptávková inflace, ale nákladová. Přijde nejnáročnější období posledních desítek let. Nebude to jen na podzim, ale celý příští rok,“ upozornil exministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj rovněž není vyloučené, že ceny energií i potravin vyskočí ještě více nahoru. „Vláda navozuje příliš růžové očekávání, že nikoho nenechá padnout. Aby lidé šetřili? Hraběcí rady nejsou třeba. Lidé nejsou nesolidární, jsou dostatečně gramotní. Podpora (ze strany vlády) ale není prakticky žádná. Letos nedala podnikatelům a živnostníkům vůbec nic. V době covidové nás honili za to, aby vláda dala firmám více,“ pokračoval Havlíček.

Ačkoliv uznal, že se Fialův kabinet nepotýká s nejjednodušším obdobím, připomněl, že ani během pandemie nikdo nešetřil vládu Andreje Babiše (ANO).

„Vaše podpora je jak zmrzlina přes sklo. Hezky to vypadá, ale nikdo to nemá. Neříkám, že to máte jednoduché, ale co se týče pomoci, během covidu jsme také nehodili nikoho přes palubu,“ oponoval kritice předsedy Senátu Miloše Vystrčila v pořadu Partie PLUS.

V televizní debatě se rovněž podělil o jednu ze svých úsporných opatření. „Sprchuji se dvakrát pět minut denně. Večer a ráno. Německý ministr hospodářství řekl, že se sprchuje pět minut denně. Už v minulosti – nikoliv kvůli krizi – jsem si spočítal, že pokud se nebudu ve sprše cachtat o pět nebo sedm minut déle, ušetřím tím tři dny za rok. Každý musí šetřit,“ dodal nadneseně.

Destabilizace vlády? Během předsednictví ne

Třebaže opoziční hnutí ANO není spokojené s fungováním kabinetu, hlasování o nedůvěře a potenciální svrhnutí vlády není podle Havlíčka na pořadu dne. „Musíme být připraveni na všechno. Jasně jsme řekli, že v současné době, kdy se předsedá v EU, nebudeme vládu destabilizovat. Stačila jedna ostuda, která tu byla před 15 lety. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ potvrdil v živém vysílání.

Podotkl, že opoziční poslanci tahají v dolní komoře za kratší konec. „Máme dnes 72 poslanců. Sice jsme největší stranou ve Sněmovně, ale když dáme dohromady celou opozici, tak je to 92 zákonodárců. Koalice si v současnosti rybník nevypustí. O to více se budou držet toho, aby tam zůstali,“ konstatoval Havlíček.

Tagy: