Hayato Okamura: Na setkání s Tomiem ve Sněmovně se těším, třeba v kantýně na svačině

Hayato a Tomio Okamurové

Rozhovor s Hayatem Okamurou a Ondřejem Kolářem

Nové složení Poslanecké sněmovny s sebou přinese i řadu pikantních setkání. Jedním z nich bude i to, že se společně v dolní komoře sejdou bratři Okamurové, z nichž každý stojí na odlišné straně politického spektra. Zatímco Tomio je předsedou SPD, jeho bratr Hayato byl zvolen za KDU-ČSL.

Oba bratři se na spolupráci těší. Při nejmenším se během té první, tedy ustavující, setkají ve společné lavici. Podle Hayata Okamury snad bude ale příležitostí více.

„Že jsme bratři a z jiného politického tábora, není důležité. Je to zajímavost, kterou napsal život. Jsem rád, že jsme tam oba a že se s Tomiem třeba sejdeme při svačině v kantýně,“ řekl v nedělním pořadu 360° na CNN Prima NEWS Hayato Okamura.

Chtěl by do zahraničního výboru

On sám byl zvolen poslancem za Prahu a získal přes 24 tisíc preferenčních hlasů. V minulosti se neúspěšně pokoušel třeba i o kandidaturu do Senátu.

V dolní komoře by se chtěl věnovat především lidskoprávním otázkám, které dlouhodobě akcentuje. Jde především o oblast lidských práv v zemích, kde jsou porušována.

„Chci se tomu věnovat a cítím zodpovědnost. Až se zorientuji, chystám se vzít si nějaká konkrétní témata a angažovat se. Chtěl bych do zahraničního výboru, uvidím, jestli se to povede,“ doplnil Okamura.

Kdy přesně ustavující schůze Sněmovny bude, zatím není jasné. Současní poslanci mají mandát do 21. října.

Tagy: