Prohráli, řekla Monika Babišová o výsledku ANO. Na nic se jí neptejte, ohradil se premiér

Babišová označila výsledek jako prohru

Prohráli, jsou druzí, okomentovala výsledek Babišova hnutí ANO jeho manželka Monika, a to na dotaz reportérky CNN Prima NEWS. Jakékoli další otázky na svou manželku pak premiér Andrej Babiš zatrhl. Sám své prohlášení na tiskovce začal tím, že počet získaných hlasů je skvělý.

S počtem získaných hlasů ve volbách je předseda hnutí ANO Andrej Babiš spokojený, s pořadím už tolik ne. Vítězem voleb se totiž stala koalice Spolu. Zřejmě i proto nebyl premiér zprvu ochotný rozdávat novinářům rozhovory.

Ve stručnosti promluvila jeho manželka Monika Babišová. „Prohráli. Jsou druzí, no,“ reagovala žena premiéra na otázku, která byla původně směřovaná jemu.

Na tiskové konferenci byl už Andrej Babiš sdílnější. „Sami jsme takový (procentuální) výsledek nečekali a myslím, že je skvělý. Strašně moc děkuji našim voličům a myslím, že jsme s naším působením ve vládě nezklamali,“ prohlásil Babiš po volbách, v nichž hnutí ANO skončilo druhé.

Dodal však, že umístění až za koalicí Spolu považuje za prohru, kterou nečekal. „Proti nám stálo pět stran, které měly jediný program: odstranit Babiše – a na to se soustředily,“ odůvodnil.

Manželka Monika Babišová stála za jeho zády stejně jako v roce 2017, kdy volby hnutí ANO vyhrálo. I proto jedna z otázek CNN Prima NEWS směřovala právě na ni. „Mojí paní se, prosím vás, na nic neptejte,“ ohradil se Babiš. Jeho žena Monika se jen pousmála.

Babiš dále na tiskové konferenci, která se nesla v hořkém duchu, zmínil, že je ochoten sestavit vládu. „My samozřejmě jsme nejsilnější politická strana, máme nejvíc mandátů. A pan prezident řekl, že pověří nejsilnějšího, takže pokud mě pověří, budu vyjednávat o nové vládě,“ uvedl Babiš s tím, že by ohledně případné spolupráce jako první oslovil koalici Spolu.

Ta ji předběžně odmítla. „Koalici Spolu dalo nejvíce lidí důvěru. Přepočet na mandáty je důležitý, aby bylo jasné, kdo může sestavit vládu. Po našem prohlášení je jasné, kdo může mít většinovou vládu. Pokud by jednání měla být o vládě, s nikým jiným než s koalicí Pirátů a Starostů jednat nebudeme,“ uvedl v pořadu CNN Prima NEWS Partie předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Vláda podle něj vznikne do Vánoc.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyhrála letošní sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procentního bodu, což představovalo 35 765 hlasů. ANO však díky volebnímu systému získalo 72 mandátů a Spolu 71. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory Parlamentu.

Tagy: