Herečka Holubová musí na operaci. Lékaři u ní objevili nebezpečnou výduť aorty

Herečka Eva Holubová musí na operaci. Lékaři jí totiž objevili výduť aorty. V případě, že by největší tepna v těle praskla, může jít o život ohrožující situaci. Herečka by měla jít na sál v pondělí, informuje deník Blesk.

Holubová by měla operaci podstoupit v Nemocnici Na Homolce, píše Blesk. Zdravotní problémy přitom herečku trápily i nedávno. Před časem totiž prodělala septický šok. „Velmi dobře a rychle se z něj dostala,“ řekl primář Kardiologického oddělení Homolky Petr Neužil.

ČTĚTE TAKÉ: Bohdalová se poprvé od hospitalizace objevila ve společnosti. Podpořila svého osobního lékaře

Výduť aorty se projevuje velmi silnou bolestí břicha. Stěnu tepny obvykle oslabí vysoký krevní tlak, kouření nebo i genetika. Zpočátku pacient nic nepozná, pak se však zdravotní stav dramaticky zhorší.

Diagnóza bolestí však nebývá jednoznačná. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) proto připravuje screening pomocí ultrazvuku. Ten totiž neinvazivně, rychle a spolehlivě určí, jak pacientova aorta vypadá.

„Jestliže se u něj zjistí rozšíření aorty nad 30 milimetrů, tak jej sledujeme. Pokud se rozšíří o více než 55 milimetrů, tak se to musí intenzivně řešit,“ popsal předseda Radiologické společnosti ČLS JEP Miloslav Roček.

Pokud screening včas odhalí problém s aortou, úspěch léčby je prakticky stoprocentní. V opačném případě pacienta s největší pravděpodobností čeká urgentní příjem, a pokud aorta začne krvácet do břišní dutiny, pak přežijí jen asi dva pacienti z deseti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tady jsem šťastný a tady i umřu, popsal oslavenec Skamene. Nahlédněte do jeho malebné chalupy

Tagy:
zdraví pacient herec Petr Neužil Eva Holubová aorta Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Blesk Nemocnice Na Homolce nemoci a zdravotní potíže společenská rubrika výduť aorty