Enormní bolest, pak smrt. Lékaři varují před výdutí aorty, pacienti často umírají už v sanitce

Sanitka (Ilustrační snímek)

Strašák jménem výduť aorty zabije stovky lidí ročně

Ukrutné bolesti břicha způsobuje i oslabení největší tepny v těle – aorty. Ta může dokonce prasknout, následkem čehož dochází k nebezpečnému vnitřnímu krvácení. Ročně tak v Česku zemře 300 lidí. Lékaři proto doporučují preventivní vyšetření.

Pana Balvína z ničeho nic začala intenzivně bolet záda a třísla. Jeho praktická lékařka ho proto poslala na urologii. Až tam odhalili, o co doopravdy běží. „Při vyšetření ultrazvukem zjistili, že mám výduť aorty,“ řekl pan Balvín pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku přibývá případů respiračních nemocí. Na vzestupu je covid, brzy zasáhne i chřipka

Konkrétně trpěl výdutí břišní aorty.

Stěnu tepny obvykle oslabí vysoký krevní tlak, kouření nebo i genetika. Zpočátku pacient nic nepozná, pak se však zdravotní stav dramaticky zhorší.

„Měl jsem bolesti jako blázen. Nedokázal jsem to s ničím srovnat. Zavolal jsem si pomoc přes aplikaci Záchranka. Vybavili mě léky a odvezli zpět domů s tím, že nejspíš jde o ledvinový kámen. Bolest ale nepřestávala, naopak to bylo horší a horší, takže ráno jsem záchranku zavolal znovu. To už mě prakticky dovezli na sál,“ uvedl Martin Kout, pacient s výdutí břišní aorty.

Diagnóza bolestí však nebývá jednoznačná. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) proto připravuje screening pomocí ultrazvuku. Ten totiž neinvazivně, rychle a spolehlivě určí, jak pacientova aorta vypadá.

„Jestliže se u něj zjistí rozšíření aorty nad 30 milimetrů, tak jej sledujeme. Pokud se rozšíří o více než 55 milimetrů, tak se to musí intenzivně řešit,“ popsal předseda Radiologické společnosti ČLS JEP Miloslav Roček.

Pokud screening včas odhalí problém s aortou, úspěch léčby je prakticky stoprocentní. V opačném případě pacienta s největší pravděpodobností čeká urgentní příjem, a pokud aorta začne krvácet do břišní dutiny, pak přežijí jen asi dva pacienti z deseti.

„Když už lidé mají opravdu velké obtíže, tak to riziko operace a úmrtí je velké. Hodně pacientů umírá cestou do nemocnice v sanitce,“ dodal Roček. Screening by měl takovým situacím předejít. Muži v pokročilém věku však netíhnou k preventivním opatřením. Právě proto experti apelují nejen na praktické lékaře, ale i na příbuzné mužů ve věku 65-67 let. Právě na ně totiž cílí pilotní screeningový program. Ten začne od 1. ledna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Za týden plánuje přeběhnout Česko. Šimon chce upozornit na vzácnou nemoc

Tagy:
nemoc zdraví smrt CNN Prima NEWS pacient Česko praktický lékař aorta Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy výduť aorty