Hezké fotky nestačí, Šlachta není spasitel. Politici napříč spektrem šijí do Přísahy

Robert Šlachta rozjel volební kampaň mezi prvními.

Ivan Bartoš o hnutí Přísaha Roberta Šlachty

Už několik průzkumů ukázalo, že by se hnutí Přísaha Roberta Šlachty mohlo dostat do Sněmovny. Pro zaběhlé politické strany se stal Šlachta konkurentem, což dokazuje vzájemné ostřelování. Pustili se do něj šéf Pirátů Ivan Bartoš, jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS i šéf SPD Tomio Okamura.

Bartoš se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS podivil nad tím, že když Šlachta hovoří o korupci, moc nezmiňuje hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. „Nevšiml jsem si, že by se proti němu vymezil, což je podezřelé. Myslím, že tam spojitost bude. Navzájem se k sobě vyjadřují mile nebo vůbec,“ uvedl Bartoš.

Babiš o Šlachtovi na CNN Prima NEWS prohlásil: „Dělá to dobře, je to pohledný muž. Chodí, má kontakty, má dobré fotky. Je to přesně hnutí ANO v roce 2013. Přesně takhle jsem to dělal. Dělá to dobře, dělá kontaktní kampaň.“

Sám Šlachta se přímo proti Babišovi vymezit nechtěl. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS zakladatel hnutí Přísaha pouze řekl, že by pro něj bylo problém spolupracovat s někým, kdo je trestně stíhaný.

Bartoš dále řekl, že Šlachta o zastavení korupce a nastolení spravedlnosti mluví, ale Piráti dělají konkrétní kroky. „Víme, jak na to. Máme na to aparát lidí, připravili jsme spoustu protikorupčních zákonů. Je jednoduché vypíchnout si téma jako pan Šlachta. Ale jako politická strana musíte umět věci řídit, musíte rozumět i sociální politice, zdravotnictví, musíte mít lidi, kteří jsou z praxe a rozumí tomu,“ míní Bartoš.

Kuba z ODS: Národ hledá spasitele. Varuji před tím

„Od super grafiky a hezkých fotek k politické práci vede dlouhá cesta. Také jsem si před 12 lety myslel, že založíme Piráty, prosadíme svobodu nejen na internetu, ochranu soukromí, vymažeme korupci. Ale naše cesta trvala 12 let. Čtyři roky jsme ve Sněmovně, víme, jak funguje legislativní proces. Politika není o tom mít jen billboardy. Pan Šlachta má dobrý marketing, ale chtěl bych vidět konkrétní návrhy,“ dodal šéf Pirátů.

Proti hnutí Přísaha se vymezují i další. „Je smutný pohled, že část národa každé volby hledá spasitele, kterému stačí říct, že všechny zavře. To se stále opakuje. Komunisté říkali, že když zavřou kulaky, tak se všichni budou mít dobře. Pak přišly Věci veřejné, teď pan plukovník Šlachta,“ zhodnotil pro deník Právo jihočeský hejtman Martin Kuba.

„A je smutný pohled na to, že část lidí si myslí, že pokud se někdo zavře, tak se budou mít lépe. Varuji před tím, protože jsem seděl s Věcmi veřejnými ve vládě,“ dodal Kuba.

V minulosti Šlachtu opakovaně kritizoval expremiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas, jehož vláda po zásahu protikorupční policie vedené právě Šlachtou musela v roce 2013 předčasně skončit. V nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS Nečas Přísahu označil za „fízlovskou partu“.

Šéf SPD Tomio Okamura zkritizoval Přísahu za to, že odmítá referendum a plně podporuje Evropskou unii a politiku Bruselu. „Není a ani nemůže být konkurencí SPD. Robert Šlachta odmítá referendum i czexit. Přísaha má stejný program jako Piráti, ANO či TOP 09. S Přísahou má SPD stejný program v jedné věci – a to je boj proti korupci, to je pro SPD jedno z důležitých témat a předložili jsme již řadu konkrétních návrhů,“ podotkl pro CNN Prima NEWS Okamura.

Šlachta versus Milion Chvilek pro demokracii

Do Přísahy se strefuje i spolek Milion Chvilek pro demokracii. Přirovnávají Šlachtu k Andreji Babišovi nebo Vítu Bártovi. „Hnutí Přísaha se zatím jeví jako strana jednoho muže, který se prezentuje jako mesiáš. S ním se však do Sněmovny mohou dostat neznámí lidé, u nichž nevíme, co očekávat. I oni však budou svými hlasy ovlivňovat životy nás všech,“ upozorňuje Spolek.

Varuje i před některými spolupracovníky Roberta Šlachty, například před Jiřím Hynkem. „To je ten se svým zbrojařským lobby. Ano, ten Hynek, který vyrazil do neúspěšného boje o Hrad s požehnáním bizarně konzervativních a na východ orientovaných Realistů. Opět to tedy vypadá, že spíše než o stranu pro občany, která by spolupracovala s opravdovými odborníky, jde jen o stranu zájmových skupin,“ píše Milion chvilek pro demokracii.

Šlachta se proti kritice ohradil. „Tihle lidé teď o mně a o Přísaze šíří totální lži. Včera poslali mail asi sedmi stům tisícům lidí, ve kterém mají správně snad jenom moje jméno,“ zlobil se na Facebooku Šlachta.

„V první řadě mě falešně připodobňují k Babišovi a Bártovi. Myslím, že po tom, co mám za sebou, kdy jsem 30 let sloužil naší zemi a jejím občanům, mě nikdo nemůže přirovnávat ani k Babišovi ani k Bártovi. Byl jsem státním zaměstnancem a chytal jsem zločince. Nebyl jsem a nejsem žádný milionář ani miliardář,“ dodal Šlachta.

Tak jsem slyšel, že Piráti už chtějí taky prošetřit covidové zakázky. Věc, kterou chce Přísaha už od dubna, kdy jsme...

Posted by Robert Šlachta on Wednesday, July 7, 2021

Přestřelku měl na sociálních sítích i s Piráty. „Tak jsem slyšel, že Piráti už chtějí taky prošetřit covidové zakázky. Věc, kterou chce Přísaha už od dubna, kdy jsme vyhlásili naši celonárodní petici,“ napsal Šlachta na Facebook. Ke statusu přidal koláž, která zesměšňuje koalici Pirátů a Starostů.

Na Šlachtu reagoval pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. Připomněl, že Pirátská strana řešila problematické zakázky už v dubnu 2020. „Je tedy výborné, že jste se naším požadavkem o rok později inspiroval a podporujete ho. Je škoda, že to podáváte takto agresivně,“ konstatoval Peksa.

Vzkázal Šlachtovi, že doufá, že po říjnových volbách dodrží sliby a nepodpoří současnou vládní garnituru v setrvání u moci. „Protože právě tato vláda nese za zmiňované problematické nákupy odpovědnost. Strany usilující o změnu musejí spolupracovat proti politickým dinosaurům,“ dodal Pirát Peksa.

Tagy:
rozhovor Andrej Babiš ODS ANO Tomio Okamura Piráti volby Martin Kuba Ivan Bartoš Česká pirátská strana Robert Šlachta poslanecká sněmovna volby 2021 Svoboda a přímá demokracie Pirátská strana PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty