RADAR: Na Česko se žene silná bouře z Německa, hrozí vláčkový efekt. Kde udeří nejsilněji?

Bouřka zasáhne Česko (ilustrační foto)

Počasí (17.8.2024 11:15)

O víkendu vystřídají parná vedra na většině území Česka bouřky, ojediněle i silné. Doprovázet by je měl přívalový déšť, kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h. Výstraha, kterou v pátek vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s nízkým stupněm nebezpečí, platí během soboty pro téměř celou Českou republiku – výjimku tvoří severozápad Čech. Nejvyšší sobotní teploty se budou pohybovat mezi 24 a 29 °C. Experti očekávají silné bouřky s přívalovými srážkami a menšími kroupami zejména během neděle, a to nad celým Českem.

Studená fronta se na Česko přižene z Německa a v neděli bude zvolna postupovat přes naše území směrem na východ. Bouřky se začnou objevovat už dopoledne – a to jak od jihovýchodu, tak i od jihozápadu. Doprovázet je mohou i kroupy a nárazy větru. Ve večerních hodinách jich podle ČHMÚ začne spíše ubývat.

ČTĚTE TAKÉ: Komáři útočí na Česko, kvůli počasí je jejich aktivita mimořádně vysoká. Kde bude nejhůře

Nejvyšší sobotní teploty se budou pohybovat mezi 24 a 29 °C. Na jihovýchodě našeho území může být až 33 °C. Zataženo bude i v neděli, kdy do Česka od západu dorazí četnější přeháňky a místy i silné bouřky. Rtuť teploměru ukáže hodnoty mezi 23 a 28 °C. Na východní polovině našeho území naměříme až 33 °C.

Experti zaktualizovali výstrahu před silnými bouřkami pro neděli. Ty se mohou objevit kdekoliv nad našem územím. „Bouřky budou večer a v noci na pondělí přecházet do deště, který může být i vydatnější, a to hlavně v Čechách,“ upozornili odborníci na síti X. Varování pro celé území je v platnosti od nedělních 10:00 do pondělního brzkého rána.

Meteorologové z ČHMÚ na sociální síti X zveřejnili družicové snímky, které zachytily studenou frontu blížící se k Česku ze západní Evropy. „Přinese velkou oblačnost a četné srážky, v sobotu převážně přeháňky a bouřky, v neděli i vydatnější deště,“ napsali.

O silných bouřkách varovala také skupina Czech Thunderstorm Research Association na sociální síti Facebook. V příspěvku upozornila na to, že se na nebi může objevit zajímavý úkaz, tzv. train efekt - vláčkový efekt. Jedná se o jev, kdy několik bouřek postupně přechází přes jedno místo, často přitom vzduch z jedné zanikající bouřky podpoří vznik další.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Velká oblačnost s deštěm a přeháňkami se v Česku udrží až do pondělního večera, kdy začne mraků od západu postupně ubývat. Nejčastěji naměříme teploty od 22 do 26 °C.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Tagy: