Komáři útočí na Česko, kvůli počasí je jejich aktivita mimořádně vysoká. Kde bude nejhůře?

Česko potrápí mimořádná aktivita komárů, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle jeho mapy budou v následujících dnech řádit na různých místech republiky.

Počasí na některých místech ve čtvrtek přeje aktivitě komárů, informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „Komárům svědčí teplé, bezvětrné počasí a současně velká vlhkost vzduchu (nad 40 procent). Bohaté srážky také komáry podporují – vytvářejí totiž příhodná místa pro vývoj jejich larev,“ uvedl ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Z mapy, která index aktivity komárů zaznamenává, navíc vyplývá, že jejich aktivita bude v následujících dnech mimořádně vysoká. Ve čtvrtek je podle mapy aktivita na pátém – tedy nejvyšším stupni v severních a středních Čechách, na Vysočině, na severu Moravy a ve Slezsku. Během pátku by se jejich aktivita měla mírně snížit, ale v pátek meteorologové předpovídají nejvyšší stupeň téměř pro celé území.

„Vliv na výskyt komárů mají nejen příhodné podmínky, ale i populační dynamika – a ta se u různých druhů komárů liší. Třeba po záplavách u nás dochází k přemnožení druhů Aedes vexans a Ochlerotatus sticticus,“ informovali meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kratší směny nebo zmrzlina? Podívejte se, na co máte nárok při práci ve vedrech

Tagy: