Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Zahrádkáři na jižní Moravě si pochvalují letošní sklizeň paprik a rajčat.

Jaká bude zima

Zahrádkáři napříč republikou začínají bilancovat letošní sklizně a zároveň odhadovat průběh nadcházející zimy. Cibule bohatá na slupky může věštit tuhou zimu. Také málo krtků pro některé zahrádkáře představuje jasný signál před dlouhou zimou. Meteorologové jsou však k predikcím zahrádkářů skeptičtí.

Dlouhodobé předpovědi jsou podle vyjádření meteorologů problematické. S každým dalším dnem prudce klesá pravděpodobnost správného odhadu. „Obecně lze řici, že trend, který máme v uplynulých zimách, bude s větší pravděpodobností pokračovat. Takže spíše teplejší zima s malým množstvím srážek,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

ČTĚTE DÁLE: Přehledný srovnávač cen energií zdarma – CNN Prima NEWS spouští službu Energie srozumitelně

Zahrádkáři a farmáři naopak mají mnohdy jasno. „Když bude třeba dlouho teplo, tak vychází studenější zima,“ přiblížil zemědělec Ladislav Kašpar z Vojnic u Olomouce. „Ale tuším mokrý podzim. Asi bude stejná zima jako loni,“ dodal Kašpar svou predikci a ocenil kvalitu letošní sklizně zeleniny. „Takovou jsem neměl 10 let. Způsobilo to počasí bez výkyvů a slunečné dny,“ konstatoval Kašpar.

Nadstandardní úrodu si pochvalují i pěstitelé na Hané. „Letos je úrodný rok na rajčata a papriky. Na ovoce to ale bylo špatné, protože všechno pomrzlo,“ uvedla paní Růžena z Olomouce.

Podle osloveného zahrádkáře ze středních Čech je spolehlivým indikátorem zimního počasí i výskyt krtků. „Každý rok máme veliký problém s krtky. Letos je ale krtinců málo. Myslím si, že bude tuhá zima,“ nastínil své proroctví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horko zabíjí: I běžné činnosti mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy: