Kvůli rakovině Kate ztichlo celé město. Takovou míru empatie jsem nezažil, popsal historik

Historik Martin Kovář

Historik o reakci Britů na diagnózu princezny Kate

Reakce Britů na video princezny Kate, která mluvila o své diagnóze rakoviny, byla velmi nezvyklá. Jel jsem zrovna v londýnském metru, když se rozhostilo ticho a všichni vytáhli mobily, popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS historik Martin Kovář.

Téma princezniny nemoci se stalo po jejím oznámení hlavním tématem Britů po zbytek dne. „Zůstali zaražení. Všichni byli ale hrozně empatičtí,“ poznamenal. Nejvíce se prý myslelo na děti Kate, které jsou ještě velmi malé.

ČTĚTE TAKÉ: Diagnóza princezny Kate rozesmutnila svět. Zvládněte to, vzkázali rodině Harry s Meghan

„Takovou míru empatie jsem na ostrovech ještě nikdy nezažil,“ upozornil Kovář s tím, že tamní situaci sleduje už přes třicet let a za tu dobu se setkal s řadou smutných zpráv ze strany královské rodiny.

Kate promluvila o své nemoci v emotivním videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. V tuto chvíli prý podstupuje chemoterapii. S nespecifikovanou formou rakoviny se v současné době léčí také britský král Karel III. Buckinghamský palác to oznámil na počátku února nedlouho poté, co pětasedmdesátiletý panovník absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. Při něm byla u něj rakovina odhalena.

Jestli se na tomto těžkém období dá nalézt něco pozitivního, je to podle Kováře to, že se královská rodina může opět semknout. Podporu Kate totiž vyjádřil i princ Harry s manželkou Meghan a řada Britů tak možná doufá v usmíření.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Princezna Kate vysvětlila podivné úpravy rodinné fotky. Omlouvám se za zmatky, řekla

Tagy:
nemoc Velká Británie královská rodina Britové Martin Kovář 360° Catherine, princezna z Walesu rakovina